Zapošljavanje boračkih kategorija mora da bude prioritet

0

Predstavnici Boračke organizacije Pale razgovarali su danas sa predstavnicima lokalne vlasti, političkih partija, direktorima preduzeća i ustanova o rješavanju problema zapošljavanja boračkih kategorija sa akcentom na djecu poginulih boraca i demobilisane borce.
Predsjednik ove boračke organizacije Mihajlo Parađina istakao je da mnogi, iako pozvani, nisu se odazvali današnji sastanak na kojem je razgovarano o najkompleksnijem pitanju, a to je zapošljavanje boračkih kategorija.

„Mi osuđujemo stranačko zapošljavanje i tražimo da se u društvu verifikuju neke nove vrijednosti koje podrazumijevaju stručnost, znanje i profesionalizam“, rekao je on i dodao da se nikada ne smije zaboraviti da su očevi ove djece dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske i da nijedna partijska knjižica ne može imati prednost u odnosu na tu činjenicu.

Parađina je naglasio da se Boračka organizacija Pale može pohvaliti da je u proteklom periodu radno angažovala 50 djece poginulih boraca, a trenutno je njih oko 30 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, od čega je desetak završilo pripravnički staž i čekaju radni angažman.

On je napomenuo da je prioritet i zapošljavanje oko 70 boraca prve kategorije koji žive u višečlanim porodicama u kojima niko ne radi.

Predjsednik Organizacije djece poginulih boraca opštine Pale LJiljana Lizdek istakla je da su ovakvi sastanci bitni kako bi se ljudi upoznali o problemima boračkih kategorija, a posebno koliko je nezaposleno djece poginulih boraca.

Ona je naglasila da je potrebno obezbijediti da u porodici bar jedan član radi, te apelovala na lokalnu zajednicu i preduzeća da pomognu prilikom zapošljavanja boračkih kategorija.

Rukovodilac Filijale Istočno Sarajevo Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Branko Koroman istakao je da Zavod realizuje projekat „Zajedno do posla“ za samozapošljavanje 125 djece poginulih boraca, 140 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida i za 250 lica sufinansiranjem kod poslodavca.

„Ukupno je odobrena oko 2,6 miloina KM, od čega je Vlada Republike Srpske obvezbijedila oko milion maraka, a ostalo Zavod za zapošljavanje“, naglasio je on i dodao su obezbijeđena sredstva i za 274 lica sa visokom stručnom spremom za pripravnički staž, ali su zahtjev podnijela 134 poslodavca, tako da će u narednom periodu biti odlučeno da li će doći do obnavljanja konkursa ili će biti izvršena prelokaciju sredstava.

„I na današnjem sastanku sugerisali smo poslodavcima da apliciraju na ovaj projekat jer se u punom iznosu refundiraju sredstva“, istakao je Koroman.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare