Zaposleni u Domu zdravlja stupili u generalni štrajk

0
Zaposleni u Domu zdravlja stupili u generalni štrajk

VLASENICA – Zaposleni u Domu zdravlja u Vlasenici danas su stupili u genaralni štrajk koji će, kako su najavili, trajati sve do ispunjenja zahtjeva, do kada će zbrinjavati samo hitne slučajeve, saopšteno je iz Štrajkačkog odbora.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Vladanka Vlačić rekla je Srni da medicinari traže isplatu sedam neisplaćenih plata, putne troškove, te uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Prema njenim riječima, radnici Doma zdravlja ne prihvataju namjeru poslodavca da smanji broj zaposlenih, te zahtijevaju poboljšanje uslova rada, pri čemu posebno insistiraju na rješavanje problema grijanja u toj ustanovi.

„Mi ovako ne možemo dalje. Štrajkom upozorenja, koji je održan prije dvadesetak dana najavili smo generalni štrajk, od tada do danas niko od nadležnih nas nije posjetio, da pita kako mi uopšte funkcionišemo“, rekla je Vlačićeva, koja je i predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja.

Današnjem zboru radnika Doma zdravlja prisustvovao je i predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić, koji je zahtjeve radnika ocijenio opravdanim, ukazujući na potrebu da se obezbijedi minimum procesa rada, kako to Zakon nalaže.

Granulić je rekao da očekuje da za isti sto što prije sjednu predstavnici poslodavca – opštine Vlasenica i uprave Doma zdravlja, te da zajednički u dogovoru sa radnicima, potraže izlaz iz trenutne situacije.

On je rekao da očekuje i posjetu resornog ministra ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Jagoda Petrović podsjetila je da je sredinom oktobra na posebnoj sjednici Skupštine opštine Vlasenica analizirano stanje u ovoj ustanovi i usvojene mjere na prevazilaženju nagomilanih problema.

Prema njenim riječima, od tada do danas uprava je posvećena realizaciji tih mjera, ali, kako je rekla, brzih rješenja nema, jer su se i problemi godinama nagomilavali.

„Mislim da je ispravan put kojim idem i kojim pokušavam nešto da uradim. Činjenica da je o problemima u Domu zdravlja prvi put raspravljala i lokalna Skupština govori da se ozbiljno pristupilo rješavanju problema“, rekla je Petrovićeva.

Govoreći o broju zaposlenih u Domu zdravlja, Petrovićeva je objasnila da postoje normativi i standardi, koje je odredio Fond penzijskog osiguranja Republike Srpske.

„Oni nama plaćaju pet timova porodične medicine, koji se baziraju na tome koliko je verifikovanih osiguranih pacijenata. To su sredstva koja mi imamo i prema njima se moramo i ponašati“, rekla je Petrovićeva.

Ona je kao najveći problem izdvojila problem grijanja ove ustanove.

„Imali smo tender da bi smo dobili pelet. Javio nam se samo jedan ponuđač koji je bio veoma skup, tako da je tender pao. Ponovo ćemo raspisati tender, imamo obećanja i od opštine da će nam pomoći i nadam se da ćemo uskoro riješiti i taj problem“, rekla je Petrovićeva.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević novinarima je nakon posebne sjednice Skupštine opštine održane u oktobru rekao da, najveći problem toj ustanovi predstavljaju nagomilane obaveze od blizu 3.000.000 KM, kao i višak zaposlenih.

„Došli smo u situaciju da je naš Dom zdravlja pred dva moguća ishoda, a to je ili da ga spasimo, ili da ga pustimo niz vodu“, rekao je tada Kraljević.

On je naveo da lokalna zajednivca ne može sama riješiti problem, već da je neophodna saradnja svih zaposlenih u toj ustanovi, kao i pomoć resornog Ministarstva i Vlade Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare