Zapažen nastup guslara iz Republike Srpske u Kruševcu

0

Savez guslara RS sa svojih trinaest mladih guslara je učestvovao na 2. Festivalu mladih srpskih guslara u Kruševcu, 21. juna 2012. godine, u kruševačkom pozorištu u organizaciji Saveza srpskih guslara i pod pokroviteljstvom Eparhije kruševačke, a po blagoslovu Preosvećenog Vladike Davida.

Od dvadeset učesnika na 2. festivalu, na eliminacionoj audiciji njih trinaest je bilo iz Republike Srpske, od kojih je sedam ušlo u finale.

„Nismo uspjeli uzeti tri prva mjesta u izuzetno jakoj konkurenciji u pojedinačnom takmičenju, ali je Miroslav Samardžić iz guslarskog društva „Nevesinjska puška“ iz Nevesinja, dobio nagradu publike. Moram napomenuti da je isti broj bodova imala Bojana Peković, iz Kraljeva, pobjednica „Ja imam talenat“, djevojka koja je prokrčila mnoge zarasle puteve i otvorila vidike, naprijed i gore, u daljinu i visinu, guslama i epskoj poeziji. Ovaj podatak govori o ozbiljnosti i veličini naših mladih guslara od 7-18 godina. Veoma nas raduje ovaj pehar, jer to govori o publici i ljubiteljima gusala i epske poezije carskog Kruševca koji vole i znaju da cijene i gusle i Republiku Srpsku. Četvrto mjesto je osvojio naš sugrađanin iz Pala Mateja Radović. Drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji je osvojilo guslarsko društvo „Starina Novak“ iz Pala, a treće „Nevesinjska puška“ iz Nevesinja.

Mi smo zadovoljni našim mladim guslarima, oni mogu još bolje i radićemo još više.“ – izjavio je za naš portal Zoran Rebrinović, sekretar Saveza guslara Republike Srpske.

Savez guslara Republike Srpske dobro organizovano udruženje

„Savez guslara Republike Srpske je izrastao u zaista veliko i dobro organizovano udruženje. Naše programske aktivnosti su velike i čiste, svugdje nas ima i prepoznatljivi smo po dobroj organizaciji. Osim uspjeha koje ostvarujemo na takmičenjima, srećni i zadovoljni smo što dobro predstavljamo Republiku Srpsku, Grad Istočno Sarajevo, Pale i Mokro, gdje je sjedište Saveza.

Guslarska praksa je danas masovna, ne samo u Republici Srpskoj nego i šire, izražavajući se na bezbroj načina, od održavanja guslarskih pjesama na raznim audio i video nosačima zvuka. Gusle i epska poezija iznova dobijaju iskonsku vrijednost i značaj. Bilo je perioda kada su se manje slušale gusle. Nisu one krive i nisu one zatajile, one su isto i sad i prije, samo je neko od nas zatajio. Istina je da ih neko vješto, na vrlo mudar, bolje reći pokvaren način stavljao po strani. Poruke kroz gusle su velike, široke i duboke….

Epska poezija nas je učila da pamtimo što je dostojno pamćenja, upućivala nas kako se valja ponašati u kojoj prilici, kakav treba biti prema prijatelju, kakav prema neprijatelju, šta je dobro, pošteno i časno, a šta nije. Imamo dosta razloga da se nadamo ispunjenju naše vizije. Prvi je što imamo dosta dobrih guslara, odraslih i mladih, sposobnih aktivista, ljubitelja, poznavaoca i poštovaoca gusala i epske poezije. Drugi razlog je razumijevanje, velika i česta podrška Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, resorsa kulture na na čelu sa gospodinom ministrom  Antonom Kasipovićem. Moramo napomenuti da je Ministarsvo prosvjete i kulture RS uvijek podržavalo Savez guslara, ali nikaad kao u posljednjih šest godina. Skromnu podršku imamo od Grada Istočno Sarajevo i od opštine Pale.

Nikako ne možemo, niti smijemo zaboraviti naše prijatelje koji koliko mogu pomažu naše programske aktivnosti. Tu spadaju mnoge lokalne zajednice širom Srpske i naravno pojedinci. Najviše su se izdvojili pojedinci Miladin Pandurević, predsjednik Saveza guslara Republike Srpske i Milan Ninković iz Doboja.

Mislim da ćemo svojim radom i upornošću istrajati, jer nam i jeste cilj privući one koji baš ne razumiju epsku poeziju i gusle, stvoriti nove ljubitelje, slušaoce pa i same izvođače-guslare. Niko nije Bogom dan da bude vječno prvi i najbolji. Zadatak nam je da što više i brže idemo naprijed. Gusle su bile prije nas i biće poslije nas, tako da ih niko ne svojata. Gusle kao muzički instrument imaju i uz njih pjevaju i drugi narodi, ali niko kao Srbi.

…Srbina je majka sjetovala, dragi sine čuvaj se gusala!
Sablja može čovjeka posjeći, opet može od smrti pobjeći,
Ali koga Gusle posijeku, ne treba se nadati lijeku.
Posjekle su Vuka na Kosovu, nema lijeka za ranu njegovu
I nikad ga niko naći neće, dok je Srba i Krsne svijeće.“

– zaključio je uz epsku pjesmu razgovor Zoran Rebrinović.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare