Zanemarivanje – težak oblik nasilja nad djetetom

0

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović rekla je danas na Palama da je zanemarivanje djece jedan od teških oblika nasilja, koje se ne dešava samo fizičkim, psihičkim ili verbalnim zlostavljanjem, nego i nepružanjem adekvatne podrške djeci tokom njihovog odrastanja.

„Nasilje nad djecom izuzetno je težak problem koji ostavlja posljedice. Nažalost, svi subjekti zaštite, ne samo u opštini Pale, nego uopšte, ne reaguju blagovremeno u slučaju indicije da je neko dijete žrtva bilo kojeg oblika nasilja ili zanemarivanja“, izjavila je Radovićeva novinarima prije početka sastanka sa Udruženjem „Mreža“ na Palama.

Radovićeva je istakla da Ombudsman za djecu ukazuje na zakonske odredbe, prije svega na Protokol o postupanju slučaja nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i Protokol o postupanju u slučaju vrčnjačkog nasilja, te da policija, škole i centri za socijalni rad treba da sarađuju i razmjenjuju saznanja o pojedinim slučajevima nasilja zanemarivanja i zlostavljanja djece.

Prema njenim riječima, osnovni problem je što se nasilje nad djecom ne prijavljuje uvijek, te što djeca koja su potencijalne žrtve nasilja ili zanemarivanja ne prijavljuju slučajeve jer se boje, te iz razloga što se nasilje dešava u krugu poznatih osoba.

„Pogrešna je pretpostavka da su to kriminalci, ozloglašeni ili osobe u sukobu sa zakonom. Nažalost, u praksi su to obično osobe od povjerenja, članovi porodice, prijatelji ili komšije u koje djeca imaju povjerenja. Često se djeci zaprijeti određenim situacijama da će se učiniti nešto nažao nekom članu porodice, tako da dijete jednostavno ne prijavi slučaj, a roditelji ne saznaju“, naglasila je Radovićeva i dodala da postoje situacije u kojima je jedan od roditelja zlostavljač djeteta.

Predsjednik Uduženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ i član Udruženja „Mreža“ Milenko Vujinović rekao je da su kao grupa ustanovili da postoji sedam porodica na području Pala u kojima je evidentan slučaj zanemarivanja djeteta.

Prema njegovim riječima, problemi sa kojima se djeca najčešće susreću su kada roditelji nemaju osjećaj da treba da rade sa djecom, da vode računa o njihovom ponašanju i vaspitavanju, već ih prepuste da samostalno rade šta i kako hoće, bez ikakve zaštite i pomoći.

„To je jedan vid zlostavljanja djeteta, jer ako mu ne pružite ono što je neophodno, osim materijalnog, to je problem, jer onda njegov razvoj ne ide tokom kojim bi trebalo“, ukazao je Vujinović.

On je naveo da ne postoje neke zakonske osnove, iako Udruženje čine predstavnici svih institucija i nevladinih organizacija koji rade sa djecom.

Vujinović je istakao da se njih 20 iz grupe „Mreža“ sastaje svaki mjesec, te da su u nekim slučajevima došli pred zid i iz tog razloga pozvali su Ombudsmana za djecu Republike Srpske kako bi našli način, postupili pravedno i vidjeli šta mogu uraditi u slučajevima zanemarivanja djece.

Pedagog u Osnovnoj školi Mokro Milijana Grujić, koja je trenutno predsjedavajuća paljanske Grupe za zaštitu djece i omladine „Mreža“, rekla je da najviše rade sa djecom koja su socijalno ugrožena, zanemarena i zlostavljana.

„Mnogo je takve djece u opštini Pale, tako da nastojimo na svaki način da im pomognemo. To se može ostvariti jedino ako se uključi škola, policija, lokalna zajednica, centar za socijalni rad i druge javne institucije“, navela je Grujićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare