Zamjenom dotrajale stolarije umanjite račune za struju

0

Uz racionalizaciju korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamjena stolarije, a proljeće i ljeto su idealno vrijeme za ovakvu vrstu radova.

Energetska efikasnost i održiva, zelena ekonomija postaju sve važniji prioritet država i vlada, pa se ove godine i u našoj državi subvencioniše zamjena stolarije kao jedna od mjera koja za cilj ima smanjenje potrošnje energije, čime se direktno utiče i na životnu sredinu i dobijanje nižih računa za struju i grijanje.
Krovni prozori, često zanemareni, ključni su za poboljšanje energetske efikasnosti objekata, kao i za udobnost i estetiku vašeg doma.

Koji su to sigurni znakovi da su vaši krovni prozori spremni za zamjenu?

Postoje znakovi koji stručnjacima nedvosmisleno ukazuju na to da je vrijeme za zamjenu krovnih prozora, ali nama mogu ostati nevidljivi ili ne tako značajni.

U prvom redu, to su teškoće prilikom otvaranja i zatvaranja prozora. Potom, ukoliko primijetite da su stakla u vašem domu zamagljena, to najčešće ukazuje na činjenicu da vaš životni prostor nije dobro izolovan, kao i ukoliko primijetite promaju ili strujanje zraka kada su svi prozori i vrata zatvoreni. Nadalje, prokišnjavanje prilikom obilnijih kiša ili pojava kondenzacije i/ili buđi – nedvosmislen su znak da je vrijeme za zamjenu stolarije.

Da li znate da vrata i prozori propuštaju i do sedam puta više zvukova nego zidovi? Ukoliko primijetite da uličnu buku, sirene i komšije čujete glasnije i jasnije nego inače – vrijeme je za novu stolariju i samim tim novu i bolju zvučnu izolaciju.

Izolacija

Moderni krovni prozori dizajnirani su sa naprednim izolacijskim materijalima i tehnikama ugradnje što značajno smanjuje gubitak toplote tokom hladnijih mjeseci i minimizira dobivanje toplote ljeti. To rezultira smanjenom potrošnjom energije za grijanje i hlađenje, što dovodi do uštede na računima za komunalije. VELUX krovni prozori imaju odlična izolacijska svojstva, zahvaljujući inovativnoj konstrukciji i upotrebi visokokvalitetnih materijala, i čak imaju mogućnost generiranja pasivnih solarnih dobitaka, tj. „besplatne“ topline, čime se poboljšava energetski bilans kuće.

Održivost

Investiranjem u energetski efikasne krovne prozore, vlasnici nekretnina mogu doprinijeti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i borbi protiv klimatskih promjena. Manja potrošnja energije dovodi do manjeg ekološkog otiska, usklađujući se sa globalnim naporima ka održivosti i ekološki osviještenom životu.

Prirodna svjetlost

Prelazak na energetski efikasne krovne prozore omogućava postavljanje veće površine stakla bez žrtvovanja termalnih performansi. To maksimizira količinu prirodne svjetlosti koja ulazi u dom, smanjujući potrebu za veštačkim osvjetljenjem tokom dana i stvarajući svjetliji, ugodniji prostor za život. Maksimiziranje dnevne svjetlosti ne samo da smanjuje potrošnju električne energije, već je prirodna svjetlost poznata i po zdravstvenim benefitima: povećanje vitamina D, poboljšanje raspoloženja i povećanje produktivnosti.

Udobnost

Pravilno izolirani krovni prozori pomažu u održavanju konstantne unutarnje temperature, stvarajući udobniji životni prostor tokom cijele godine. Dodatno, poboljšana zvučna izolacija može smanjiti vanjsku buku, pružajući vlasnicima tiši i mirniji dom. Zaštita od toplote također je ključni element energetske efikasnosti i udobnosti, jer štiti vaš dom od direktnog sunčevog svjetla. Na primjer, VELUX roletne mogu blokirati sunčevu svjetlost prije nego što dođe do staklene površine krovnog prozora, zadržavajući do 93% sunčeve toplote.

Novi VELUX krovni prozori na poklon!

Nove krovne prozore možete osvojiti u samo nekoliko klikova! Evo i kako:

1. Registrujte se na VELUX web sajtu popunjavanjem e-formulara sa ličnim podacima između 2. i 30. aprila.
2. Predstavnici VELUX-a će stupiti u kontakt sa dobitnikom i povezati ga sa preporučenim majstorom, koji će pružiti podršku u procesu zamjene.
3. Vrijeme za sreću! Iskoristite sjajnu priliku da postanete dobitnik u nedeljnim izvlačenjima, svakog utorka do 30. aprila.

Jedno potkrovlje možete prijaviti samo jednom.

U slučaju da pobijedite, pošaljite specifikaciju proizvoda pripremljenu od strane majstora i VELUX će dostaviti krovne prozore i proizvode za ugradnju na adresu dobitnika. Nakon toga, kontaktirajte odgovarajućeg majstora kako biste ugradili proizvod (napomena: troškovi ugradnje moraju biti pokriveni od strane dobitnika) i pošaljite fotografski dokaz do 1. decembra, bilježeći stanje prije i poslije ugradnje.
Za više informacija o tome kako zamjena krovnih prozora može poboljšati energetsku efikasnost i transformisati vaš životni prostor, posjetite https://www.velux.ba/.

O Grupaciji VELUX

Više od 80 godina Grupacija VELUX stvara bolje životno okruženje tako što koristi krovove da omogući ljudima širom svijeta maksimalno uživanje u dnevnoj svjetlosti i svježem zraku. Naš proizvodni program uključuje krovne prozore i modularne svjetlarnike, dekorativne roletne, proizvode za zaštitu od sunca i vanjske roletne, kao i rješenja za ugradnju i pametne kuće. Ovi proizvodi pomažu u stvaranju zdrave i održive unutrašnje klime, za rad i učenje, za igru i uživanje. Mi smo globalna kompanija – imamo prodajnu i proizvodnu djelatnost u više od 38 zemalja i oko 12.500 zaposlenih širom svijeta. Vlasnik Grupacije VELUX je VKR Holding A/S, društvo s ograničenom odgovornošću koje je u potpunom vlasništvu neprofitnih, dobrotvornih fondacija (THE VELUX FOUNDATIONS) i porodice. VKR Holding je 2021. godine imao ukupan prihod od 3,5 milijardi EUR, a fondacije THE VELUX FOUNDATIONS su donirale 244 miliona EUR u dobrotvorne svrhe.

Za više informacija o Grupaciji VELUX posjetite velux.com.

(Promo članak / Fotografije: VELUX)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare