Марковић: Циљ подићи свијест о значају хормонског здравља

0

БАЊАЛУКА – Предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске Александра Марковић указала је да је циљ обиљежавања Европског дана хормона да се у јавности подигне свијест и о значају доброг хормонског здравља.

„Циљ је да се удруже ендокрине заједнице и удружења и да на тај начин, колективно, апелују на свијест јавности о значају хормона“, рекла је Марковићева у изјави новинарима поводом Европског дана хормона.

Она је навела да се Европски дан хормона одвија под мотом „Јер су хормони важни“ и у фокус ставља четири области – хемикалије које ометају рад ендокриних органа, затим карциноми, гојазност и ријетке болести.

Марковићева је навела да је циљ да се апелује да јавност препозна симптоме када би се требало јавити ендокринолозима.

Према њеним ријечима, симптоми који указују на проблеме са хормонима су изненадни губитак или добијање у тјелесној тежини, сува кожа, ломљиви нокти, сува и ломљива коса, неподношење топлоте и хладноће и појачана жеђ.

Марковићева истиче да не постоји ниједан орган, ткиво нити ћелија на који хормони немају утицај.

„Цијели организам је под утицајем хормона, а симптоми су шаролики тако да их не би требало занемарити“, навела је Марковићева.

Она је додала да Удружење ендокринолога и дијабетолога Републике Српске у сарадњи са Универзитетским клиничким центром /УКЦ/ Републике Српске по други пут обиљежава Европски дан хормона.

Потпредсјеник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске Габријела Малешевић рекла је да су хормони екстенција живота.

Она је истакла да је врло битан здрав начин живота, физичка активност, која помаже да хормони буду у балансу и подиже ниво хормона среће.

Малешевићева је нагласила здрав начин исхране и промовисање што мање употребе рафинисаних производа већ од најмањег узраста.

Она је истакла и значај здравог и квалитетног сна који треба да буде у континуитету шест до седам сати.

Малешевићева је истакла важност адекватног уноса јода кроз со и воду, као и калцијума кроз храну.

Тамара Дојчиновић из Од‌јељења за ендокринологију и дијабетологију УКЦ-а је истакла да води активности везане за промоцију здравља и знања о хормонима током цијеле године кроз симпозијуме и стручне састанке.

Она је навела да Удружење ендокринолога и дијабетолога Републике Српске у сарадњи са УКЦ-ом Републике Српске и ове године као и прошле спроводи низ активности у циљу обиљежавања Европског дана хормона.

Ове године ендокринолози запослени у УКЦ-у Републике Српске одржаће данас едукативни скуп током којег је планирано да се одрже предавања која би обухватила широк спектар тема из ендокринологије, а намијењена су колегама свих специјалности.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare