Zakonima o isticanju nacionalnih simbola minimizirati mržnju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik udruženja „Istina i pravda“ Istočno Sarajevo Dušan Šehovac pozvao je danas nadležne entitetske i institucije BiH da izmijene i dopune zakone koji regulišu izgled i isticanje zastava, te da usvoje zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Ovakav je zahtjev uslijedio je poslije nedavnog događaja u Odžaku kada je Srbin novčano kažnjen zbog isticanja zastave Srbije dok je slavio Badnji dan.

Šehovac je rekao Srni da je potrebno analizirati postojeće zakone koji regulišu izgled i isticanja zastava da bi sveli na minimum mogućnost da se isticanjem bilo koje zastave raspiruje vjerska i nacionalna mržnja.

On je dodao da je istovremeno potrebno pokrenuti postupak sačinjavanja i usvajanja zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Komentarišući nedavni događaj u Odžaku, kada je policajac kaznio Srbina povratnika Damira Kovačevića zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije, Šehovac je ukazao da je Kovačević koristio horizontalnu trobojku sa crvenim, plavim i bijelim poljima istih visina, nacionalnu zastavu Srba, dok je državna zastave Srbije trobojka sa grbom.

On je istakao da Kovačeviću niko ne može zabraniti, niti ga kazniti zbog javnog isticanja nacionalne, narodne zastave Srba, iako u BiH, odnosno njenim entitetima ne postoji važeći zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Šehovac je poručio da isto tako niko u BiH, odnosno u njenim entitetima nema pravo zabraniti, niti kazniti Bošnjaka, Hrvata ili pripadnika nacionalnih manjina ako na adekvatan način, u skladu sa međunarodnim normama, u skladu sa osnovnim ljudskim pravima i slobodama, javno istakne svoju nacionalnu, narodnu zastavu ili zastavu nacionalne manjine.

Pri tome je podsjetio na zaključak Vlade Republike Srpske da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Šehovac je ukazao da nacionalne zastave, zastave naroda, grb i himna simbolički predstavljaju i čine prepoznatljivim postojanje, porijeklo, prisutnost i status cijelog naroda, ističu njegove posebnosti i razlike u odnosu na druge narode.

On je pozvao predsjednika Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđa Radanovića da hitno pokrene konkretne pravne aktivnosti kod nadležnih kantonalnih i entitetskih institucija kojima će biti poništena novčana kazna povratniku Kovačeviću, kao i da se spriječi donošenje prekršajnog naloga o kažnjavanju predsjednika Srpskog građanskog udruženja „Posavina“ Damira Ivetića.

Šehovac je naveo da podržava stavove onih koji smatraju da budući zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola u entitetima BiH mora obavezno imati odredbu koja normira da se korišćenje, isticanje zastava drugih suverenih država zabranjuje i kažnjava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare