Zakon uređuje korišćenje obnovljivih izvora energije

0

Nacrtom zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji predviđeno je podsticanje proizvodnje električne energije za grijanje i hlađenje iz obnovljivih izvora energije prema standardima EU.


„Nacrt ovog zakona predviđa da proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije i u efikasnoj kogeneraciji može ostvariti više podsticaja, kao što su pogodnosti prilikom priključenja na mrežu, pravo na obavezan otkup električne energije, pravo na garantovanu otkupnu cijenu“, rekla je danas na Palama načelnik za pravne poslove u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Nada Zagajac.

Ona je tokom javne rasprave o nacrtu ovog zakona navela da proizvođač električne energije može ostvariti jedan ili više tih podsticaja ako kumulativno ispuni tri uslova, odnosno da proizvodi električnu energiju u postrojenju čija snaga je ograničena zakonom za različite vidove obnovljive energije, da količine koje proizvodi postrojenje ne prelaze količine predviđene akcionim planom i da posjeduje sertifikat za proizvodno postrojenje.

Prema njenim riječima, postoje određene pogodnosti za male proizvođače sa postrojenjima do 250 kilovata, jer su oni oslobođeni obezbjeđivanja koncesije, dok svi ostali prethodno moraju pribaviti koncesiju za izgradnju objekata.

Zagajčeva je istakla da Republika Srpska ima dovoljno energije i da joj nije u interesu da preuzima energiju od novih proizvođača.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji održane su u Doboju i Trebinju, a sutra i u petak, 9. novembra, biće održane u Bijeljini i Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare