Zajedničkim radom poboljšati bezbjednost

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske svojim kapacitetima biće uvijek na usluzi gdje god se može sa lokalnim inspekcijama i komunalnom policijom zajednički uticati na poboljšanje stanja bezbjednosti, izjavio je resorni ministar Radislav Jovičić.

Jovičić je rekao da je njegov današnji razgovor sa predstavnicima lokalnih vlasti u gradu Istočno Sarajevo bio konstruktivan i da će u narednom periodu dati neke konkretne rezultate na poboljšanju bezbjednosne situacije.

„Načelnik opštine Pale /Miodrag Kovačević/ informisao me je da je preduzet set mjera za ograničavanje rada lokala, do 23.00 časa radnim danom, a vikendom do 24.00 časa. Da li će se to mijenjati u ljetnom periodu, to je u nadležnosti lokalnih parlamenata“, rekao je Jovičić i podržao inicijativu da se na području grada uskladi radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da na području grada postoje određeni bezbjednosni problemi na koje nije imuna nijedna urbana sredina, pa ni grad Istočno Sarajevo, ali da se stanje zajedničkim radom može poboljšati.

„Dogovorili smo se da u narednom periodu probleme, koji se pojavljuju u radu policijskih stanica na području grada, rješavamo zajedno, jer će bolja komunikacija doprinijeti da se bezbjednost podigne na viši nivo“, istakao je Lučić.

On je iskazao zadovoljstvo zbog posjete ministra Jovičića, kao i dosadašnjom saradnjom sa MUP-om Republike Srpske i Centrom javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo, te svim policijskim stanicama koje se nalaze na području grada.

Lučić je podsjetio da je grad Istočno Sarajevo specifičan, jer je sastavljen od šest udruženih opština na području od 1.400 kilometara kvadratnih, sa oko 100.000 stanovnika, dodajući da se nalazi u susjedstvu federalnog Sarajeva koje ima više od 500.000 stanovnika, što sve ukazuje na otežanu mogućnost da se bezbjednost podigne na još viši nivo.

On je najavio pojačanu kontrolu komunalne policije u sprečavanju točenja alkohola maloljetnicima, ali da ta aktivnost mora biti koordinirana sa policijom.

Komentarišući mogućnost ujednačavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata na području grada, Lučić je rekao da je to dobra ideja, ali da svaka opština donosi odluku o tome, dok Skupština grada može sugerisati da se donese zajednička odluka o radnom vremenu lokala.

Lučić je naveo da će CJB Istočno Sarajevo u narednom periodu biti u situaciji da izgradi novu zgradu, a da su skupštine grada i opština tu da sugerišu na koji način bi to moglo da se uradi najpovoljnije, ističući da ne sumnja da će sve odluke o izgradnji zgrade Centra i kategorizaciji određenih policijskih stanica biti odrađene na najbolji način.

Današnjem sastanku prisustvovali su i direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić i načelnik CJB-a Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare