Zajednički saniran dio Spomen-parka Vraca

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO/NOVO SARAJEVO – Načelnici opština Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i Novo Sarajevo Nedžad Koldžo prisustvovali su danas svečanosti povodom završetka sanacije dijela Spomen-parka Vraca, koju su zajednički realizovale ove dvije lokalne zajednice, a uz finansijsku podršku Savjet Evrope.

Ćosić je novinarima rekao da je ovo odličan primjer saradnje dvije opštine, od kojih je jedna u Republici Srpskoj, a druga u Federaciji BiH /FBiH/, napominjući da postoji još mnogo projekata koje mogu zajednički realizovati.

“Spomen-obilježje Vraca dio je naše zajedničke prošlosti i samo je mali pokazatelj na čemu sve možemo da radimo zajedno”, rekao je Ćosić.

On je naglasio da će opština Istočno Novo Sarajevo pružiti podršku za svaki oblik saradnje.

Koldžo je naglasio da je ovo dobar primjer međuopštinske saradnje, te napomenuo da je Savjet Evrope pokrenuo projekat jačanja povjerenja opština kroz realizaciju zajedničkih projekata.

On je rekao da opština Novo Sarajevo svake godine izdvaja znatna sredstva za uređenje ovog velikog kompleksa na Vracama.

“Od 2010. godine do danas uložili smo više od 700.000 KM u razne vidove adaptacije, od javne rasvjete do uređenja platoa kod spomenika, sanacije stepeništa, slivnih rešetki”, dodao je Koldžo.

Koldžo je zahvalio načelniku Istočnog Novog Sarajeva, koji je prepozano značaj ovog kompleksa, jer je, kako kaže, Ćosićeva ideja bila da se projekat realizuje kroz zajedničke aktivnosti.

“Činjenica da se na ovom prostoru čuva spomen na 9.091 ubijenog Sarajliju u toku odbrane od fašizma u Drugom svjetskom ratu govori da mi zajednički imamo izuzetno veliku moralnu obavezu da ovaj kompleks sačuvamo za generacije koje dolaze. Zahvaljujem svima koji su pomogli u realizaciji projekta, koji su prepoznali njegov značaj”, istakao je Koldžo.

U kulturnom programu na platou kod tvrđave učestvovali su učenici i nastavnici Osnovnih škola “Grbavica jedan” i “Sveti Sava”.

Nakon obilaska memorijalnog kompleksa, uz osvrt na realizovane aktivnosti na čišćenju i uređenju dijela parka, posjetiocima je održano kratko predavanje o vrijednosti značaja Spomen-parka Vraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments