Zahtjev Incku da ubrza aktivnosti tužilaštva BiH

0

ISTOČNO SARAJEVO – Porodice stradalih Srba Sarajevsko-romanijske regije zatražile su od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da pokrene energične i konkretne aktivnosti s ciljem animiranja Tužilaštva BiH da konačno pokrene istrage protiv nalogodavaca i izvršilaca zločina počinjenih nad srpskim narodom tokom rata u BiH.

„Vama je dobro poznato da su zločini izvršeni nad civilima koji ni po kom osnovu nisu bili krivi, osim što su bili Srbi. Porodice pitaju gdje je pravda koja se čeka 21 godinu?“, navodi se u otvorenom pismu koje je Incku uputila Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

Oni podsjećaju visokog predstavnika da su zločini počinjeni u Trnovu u selima Presjenica, Ledići i drugim, u Sarajevu u naseljima Pofalići, Hrasnica, o čemu svjedoče masovne grobnice na sarajevskom groblju „Lav“, lokalitetu Kazani, kao i sarajevski ratni zatvori za Srbe, te stratišta u selu Čemerno kod Ilijaša, Bradina kod Konjica i drugim mjestima stradanja srpskog naroda.

„Dok god zločinci ne budu odgovarali za počinjene zločine u BiH nema suživota i pomirenja“, ističe se u otvorenom pismu koje je potpisala predsjednik koordinacije ovog udruženja Mirjana Simanić.

Ona je poručila Incku da ukoliko se i OHR i Tužilaštvo i dalje budu indolentno ponašali prema zahtjevima porodica stradalih Srba Sarajevsko-romanijske regije, članovi ovog udruženja biće spremni i odlučni da iskažu građansku neposlušnost, ali i da „danonoćno blokiraju“, sjedište OHR-a u Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare