Zadušnice najbezbjednije obilježiti u crkvi

0

Paljanski paroh protojerej stavrofor Miomir Zekić poručio je povodom Zadušnica da je, zbog poledice i velikog snijega, za stare i bolesne najbezbjednije da prisluže svijeće u najbližoj crkvi.

„Zadušnice su dan posvećen dušama mrtvih, dan kada se sjećamo naših pokojnika, molimo se za njihove duše i prislužujemo svijeće za pokoj preminulih. Tog dana se posjećuju i uređuju grobovi naših dragih, obavlja se parastos ili pomen, osvećuje se žito, sveštenik prekađuje i preliva vinom grob, a ako su nam srodnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, onda se u crkvi služi pomen“, rekao je protojerej Zekić Srni.

Direktor Srpskog pogrebnog društva „Sveti Marko“ iz Istočnog Sarajeva Mladen Matović rekao je Srni da je stanje na gradskim grobljima nezadovoljavajuće i da je nemoguće očistiti unutrašnjost groblja, te poručio da je jedino rješenje da svako u skladu sa svojim mogućnostima očisti grob svog srodnika.

„Ovom prilikom izvinjavam se građanima jer smo obilazili groblja više puta, ali nismo mogli prići grobovima. Zvali smo tri ili četiri preduzeća za čišćenje koji imaju odgovarajuće mašine, ali svi su to odbili. Oni ne žele da ulaze u groblje, jer je mali prostor za manevar i, ukoliko pri uklanjanju snijega udare u neki grob, odšteta može da košta 1. 000 KM i više“, rekao je direktor „Svetog Marka“, koje je nadležno za uređivanje gradskog groblja u Miljevićima, te grobalja Biroča, Crkvica i Kasindo, kao i za dio vojničkog groblja.

Rukovodilac radne jedinice paljanskog groblja „Bare“ Brane Blagojević rekao je Srni da su očišćene glavne staze na groblju, ali da građani moraju sami čistiti dio oko grobova i apelovao na građane da shvate situaciju i da, ukoliko su u mogućnosti, izlazak na groblje ostave za neko bolje vrijeme.

Srpska pravoslavna crkva propisala je posebne dane za pominjanje mrtvih – Zadušnice, koje se održavaju četiri puta godišnje. Zimske zadušnice padaju u subotu, pred Mesne poklade, ljetnje u subotu pred Duhove, miholjske u subotu pred Miholjdan, a jesenje, mitrovske zadušnice, su u subotu pred Mitrovdan.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare