Zadovoljno srce jače od umora

0

Grupa odvažnih ljudi iz Pala, Istočnog Sarajeva i Čajniča planira da i ove godine, četvrti put zaredom, pješke pohodi manastir Ostrog, a već su počeli i da se pripremaju za putovanje koje obično traje desetak dana, a tokom kojeg pređu i do 300 kilometara, pa čak i nešto više, kako je to bilo lani, kada su se odlučili za putešestvije relacijom preko Đurđevića Tare, Žabljaka i Nikšića, pa sve do jedne od najvećih svetinja srpskog pravoslavnog naroda. Da se slično hodočašće planira i u maju ove godine, potvrdio je Igor Vukašinović, jedan od inicijatora i učesnik svih dosadašnjih pješačkih pohoda pod Ostrog, koji kaže da vjeruje da će se i broj hodočasnika ovog proljeća uvećati.

– Lani je pod Ostrog išlo 16 hodočasnika, među kojima i četiri žene, a proveli smo deset dana u pješačenju, dok smo u pratnji imali kombi s hranom i ostalim potrepštinama.

Najstariji učesnik hodočašća imao je 64 godine, dok je s nama cijeli put prepješačila i jedna sedamnaestogodišnja djevojka, koja je bila i najmlađi član naše družine – priča Vukašinović.

Veli da im je, pored iskrene želje da uspiju u namjeri da prepješače put do Ostroga, najveći podstrek u svakom hodočašću davalo stanovništvo gradova kroz koje su prolazili, a koje je osim riječi podrške i ohrabrenja, u istinskom domaćinskom maniru, znalo da počasti i okrijepi odvažne hodočasnike.

– Divan je osjećaj kada nailazite na podršku običnih ljudi, koji najbolje razumiju cilj ovakvog poduhvata. Tada zaboravite na bolne žuljeve i umor, a srce vam ispuni neopisivo zadovoljstvo – priča Igor.

Hodočasnici planiraju da u naredni pohod krenu 12. maja, na Dan svetog Vasilija Ostroškog, ispred crkve Svetog Đorđa u Istočnom Novom Sarajevu, odakle bi put nastavili preko Trnova, Foče, Čemerna, Gacka, Bileće i dalje k manastiru.

Igor veli da bi voljeli, a smatra kako to i zaslužuju, da u narednom pokloničkom putovanju pod Ostrog naiđu na podršku zvaničnih institucija, opština i grada Istočno Sarajevo.

– Ne tražimo mnogo, ali bi nam dobrodošla pomoć u hrani – kaže Igor, dodajući da je za ovakvo hodočašće potrebno obezbijediti 600 obroka.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare