Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na današnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojena je informacija o stanju bezbjednosti na području grada, koje je ocijenjeno kao zadovoljavajuće, te informacija o stanju u privredi za 2014. godinu i prijedlog mjera za njeno poboljšanje.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Nebojša Popović rekao je novinarima da je prema svim statističkim pokazateljima, stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, jer su za prvih šest mjeseci ove godine rasvijetljena sva krivičnia djela sa najvećim stepenom društvene opasnosti.

Popović je naglasio da su, s obzirom da je područje Istočne Ilidže tranzitno i sa najvećim brojem krivičnih djela, Skupština grada i CJB Istočno Sarajevo saglasni da je na ovom području potrebno povećati broj policijskih službenika na način da se kategorija Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo prekategorizuje ili da bude formirana policijska stanica Istočna Ilidža.

„Nama je potreban veći broj policijskih službenika na ovom području, a nije važno na koji način će to biti riješeno“, rekao je Popović.

On je naglasio da je novim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske osnovana i posebna Uprava za borbu protiv terorizma i da određeni broj policijskih službenika Centra koji se bave problematikom terorizma svakodnevno prikupljaju operativne podatke i saznanja.

Gradonačelnik Nenad Samardžija istakao je da je Skupština grada na današnjoj sjednici usvojila zaključak, koji će uputiti MUP-u Republike Srpske, da je zbog poboljšanja bezbjednosti potrebno formiranje policijske stanice Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad.

On je istakao da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, ali da ima i prostora da se ono poboljša, što bi bilo postignuto povećanjem broja policajaca na području grada, odnosno formiranjem ove dvije policijske stanice.

Samardžija je rekao da je danas usvojena i informacija o stanju u privredi na području grada za 2014. godinu i prijedlog mjera za njeno poboljšanje.

„Iako su statutarne nadležnosti grada u tom pravcu praktično zanemarive, smatramo da su značajni resursi kojima raspolažemo i da se ne koriste na adekvatan način“, rekao je Samardžija.

Samardžija kaže da će Skupština grada uputiti zahtjeve resornim ministarstvima da, kada je riječ o gazdovanju reursima, lokalne zajednice imaju veće učešće u njihovom upravljanju.

Odbornik PDP-a Zoran Tešanović istakao je da je stanje u privredi na području grada katastrofalno i da su uslovi za privređivanje postali nepodnošljivi, te da je potrebno tražiti od Vlade Republike Srpske da se što hitnije donesu mjere koje će ići u pravcu rasterećenja privrede i podrške investicijama i zapošljavanju.

Tešanović je naglasio da PDP traži da se u rješavanje ovih problema značajnije uključi i resorno odjeljenje grada i Razvojna agencija grada Istočno Sarajevo i da se hitno krene u realizaciju izrade poslovnih zona koje bi bile podrška malim privrednicima.

Odbornik SNSD-a Aleksandar Todorović istakao je da Skupština grada danas nije usvojila zaključak odbornika SNSD-a da se za 20 odsto smanji komunalna naknada jer je stanovništvo nezadovoljno visokom cijenom.

Todorović je naglasio da je Skupština grada prihvatila zaključak da se detaljno i transparentno prikaže utrošak ovih sredstava.

„Najveći dio tih sredstava je uložen u azil za pse“, naveo je Todorović i dodao da SNSD smatra da građani koji izdvajaju ta sredstva očekuju da ona budu uložena u asfaltiranje ulica, uličnu rasvjetu i komunalnu mrežu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare