Zabrinjavajuća epidemiološka situacija

0

SOKOLAC – Epidemiološka situacija na području opštine Sokolac je zabrinjavajuća i Opštinski štab za vanredne situacije sutra će razmatrati i predložiti mjere zaštite, rekao je načelnik ove opštine Milovan Bjelica.

Bjelica je, nakon sastanka sa direktorom Regionalnog centra Istočno Sarajevo pri Institutu za javno zdravlje Srpske Vladom Miovčićem, naveo da je krajem prošle sedmice virus korona utvrđen kod 23 lica od 30 testiranih, što ukazuje da treba pojačati mjere zaštite.

„Zabrinjava da među 23 pozitivnih ima dosta mladih, pa čak i djece, tako da ćemo sutra na sjednici Štaba za praćenje epidemije razgovarati o ovoj situaciji“, rekao je Bjelica, te dodao da će sve biti usklađeno sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije.

Bjelica je naglasio da posebnu pažnju treba posvetiti obrazovnim ustanovama, vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi u ovom mjestu, te pojačati aktivnost Komunalne policije i sanitarne inspekcije kod poštivanja preporučenih mjera i zdravstvenog nadzora.

Prema njegovim riječima, već se preporučuje da se djeca starija od 12 godina mogu vakcinisati protiv virusa korona.

On je naveo da se trenutno na području Sokoca od virusa korona liječe 52 lica, od kojih je većina sa blažim simptomima.

Bjelica je rekao da je do sada u ovoj lokalnoj zajednici vakcinisano 2.571 lice, a 2.203 revakcinisano, te da je znatan broj vakcinisan u Srbiji, dodavši da je od početka pandemije na Sokocu preminulo 21 lice kod kojih je potvrđen virus korona.

Načelnik opštine je ovom prilikom uručio Zlatnu plaketu opštine Sokolac Institutu za javno zdravlje Srpske, kao znak zahvalnosti za podršku i pomoć koju ova javna ustanova pruža lokalnom Domu zdravlja.

Bjelica je istakao da je priznanje dodijelio ovoj javnoj ustanovi u okviru svojih ovlaštenja povodom Dana opštine, ali da ranije, zbog obostranih obaveza, nije bilo uručeno.

Miovčić je naglasio da opština Sokolac i Dom zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ imaju odličnu saradnju sa Institutom za javno zdravlje Srpske i Regionalnim centrom Istočno Sarajevo.

On je rekao novinarima da je glavni razlog posjete opštini Sokolac i lokalnom Domu zdravlja monitoring vakcinacije u ovoj lokalnoj zajednici, a da je razgovarano i o sprovođenju mjera koje donosi Republički štab za vanredne situacije.

Miovčić je ocijenio da procenat od 76 odsto pozitivnih u odnosu na broj uzetih uzoraka kod lica sa Sokoca krajem minule sedmice, ukazuje da postoji velika transmisija virusa na ovom području.

„Apelujemo na građane Sokoca da se pridržavaju svih epidemioloških mjera zaštite, kako bi zaustavili rast broja oboljelih od kovida 19“, poručio je Miovčić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments