Za uređenja zgrada i ulaza obezbijeđeno 28.000 KM

0
Za uređenja zgrada i ulaza obezbijeđeno 28.000 KM

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić potpisao je večeras sa 31 predstavnikom zajednica etažnih vlasnika iz ove lokalne zajednice ugovore o sufinansiranju projekata koji za cilj imaju unapređenje uslova za život u zgradama i uređenje okolnog prostora, ukupne vrijednosti od 28.000 KM.

Ćosić je novinarima rekao da su na javni poziv svoje projekte, u kojima bi opština učestvovala sa 50 odsto, mogle da se kandiduju sve zajednice etažnih vlasnika sa područja Istočnog Novog Sarajeva, za šta je bilo obezbijeđeno oko 33.000 KM.

On je naveo da se najveći broj kandidovanih projekata odnosio na postavljanje video-nadzora u zgradama i oko njih, krečenje haustora, sitne popravke, ali i zamjenu krova, uređenje oko zgrada, te postavljanje dječijeg mobilijara ispred zgrada.

Prema njegovim riječima, komisija Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Istočno Novo Sarajevo detaljno je razmotrila svih 35 pristiglih zahtjeva za sufinansiranje projekata, te su na kraju odlučili da podrže tridesetak, čija je ukupna vrijednost 28.000 KM.

On je poručio da će novac na račune zajednica etažnih vlasnika biti prebačen već sutra ujutro, te da očekuje da će projekti biti realizovani najdalje za mjesec dana.

„Mi ćemo, naravno, poslati komisiju za nadzor koja će utvrditi da li su svi projekti realizovani na način kako je to predviđeno ugovorom koji smo večeras potpisali“, istakao je Ćosić.

On je rekao da ga ohrabruje činjenica da stanari brinu o svojim zgradama i da vode računa o sredini u kojoj žive, te dodao da opština u narednom periodu planira da dodatno proširi saradnju sa zajednicama etažnih vlasnika.

„Osim ovog projekta, koji će biti nastavljen i narednih godina, sigurno ćemo ući u jedan vid partnerstva po pitanju održavanja zelenih površina oko zgrada, gdje bi jedan dio posla za njih obavljalo komunalno preduzeće `Rad`. Tu bi 50 odsto sredstava obezbjedila opština, a sve s ciljem čistije i uređenije sredine i zelenih površina oko zgrada“, naveo je Ćosić.

Ćosić je rekao da će se taj prijedlog već na nekoj od narednih skupština naći pred odbornicima, izrazivši nadu da će taj oblik partnerstva biti ustanovljen i preciziran, te da će na taj način biti omogućena i veća kontrola održavanja životne sredine i svih asfaltnih i zelenih površina u Istočnom Novom Sarajevu.

Predstavnik zajednice etažnih vlasnika Ulice cara Dušana 84 Igor Đurđić rekao je da su oni od opštine dobili 1.000 KM za uređenje zelenih površina i parkinga oko zgrade, te izrazio nadu da će slični opštinski projekti biti nastavljeni i u budućnosti.

Miladin Ždrale iz Spasovdanske 11-b istakao je da će 770 KM, koliko su dobili od opštine za projekat instalacije video-nadzora, omogućiti da znatno bude unaprijeđena bezbjednost, pošto je ranije bilo nekih manjih incidenata i krađa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments