Više od 23.000 humanih daje krv

0

Prema podacima iz opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, u Republici Srpskoj je registrovano 23.976 dobrovoljnih davaoca krvi i taj broj je u porastu u odnosu na prethodne godine.

Koordinator za zdravstvenu djelatnost i dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Republike Srpske LJiljana Gluhović ističe za Srnu da je davanje krvi dobrovoljno i besplatno, te da davalac može biti svaka zdrava osoba koja ima od 18 do 65 godina.

„Žena može dati krv svaka četiri, a muškarac svaka tri mjeseca. Zdravstveno stanje davaoca određuje se neposredno prije davanja krvi“, pojašnjava Gluhovićeva i napominje da postoje privremena i trajna stanja kada osoba ne može dati krv.

Privremeno stanje odnosi se na određeno vrijeme kada čovjek ima grip, prehladu, akutne infekcije, dok trajna stanja predstavljaju bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes i tuberkuloza.

Gluhovićeva ističe da količina krvi koja se uzima prilikom davanja ne utuče nepovoljno na zdravstveno stanje davaoca, od kojeg se uzima oko 450 mililitara.

„Tu količinu organizam ne registruje kao gubitak“, objašnjava ona i navodi da se neprekidno organizuju akcije darivanja krvi, i to od jedne do pet akcija godišnje.

Crveni krst Republike Srpske kontinuirano radi na ohrabrivanju sadašnjih i potencijalnih davaoca, vodi brigu o njihovom zdravlju, kao i na kampanji Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2020. godine sve zalihe krvi obezbijede od dobrovoljnih davalaca.

Koordinator za organizacioni razvoj Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač napominje da se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava pod sloganom: „Budite tu za nekoga drugog. Dajte krv. Produžite život“.

Za subotu, 16. jun, planiran je 10. Susret dobrovoljnih davalaca krvi na Jahorini, na kojem se očekuje oko 600 davalaca iz svih krajeva Republike Srpske.

Kovačeva naglašava da je cilj susreta da se skrene pažnja društva na značaj i potrebe za sigurnom krvi i krvnim derivatima, te da se oda zahvalnost dobrovoljnim davaocima za njihov dar kojim spasavaju živote.

Ona ističe da će predstavnici Crvenog krsta uručiti 130 priznanja višestrukim davaocima krvi za 50 do 75 davanja, 75 do 99, zatim od 100 do 130 i više od 130.

Višestruki davalac, osamdesetšestogodišnji Josip Kajzer sa Pala kaže da je 120 puta dao krv.

„Moja djeca i unuci su dobrovoljni davaoci krvi već nekoliko godina – to ide nekako sa koljena na koljeno“, objašnjava Josip za Srnu.

Kajzer navodi da je dobio mnogo zahvalnica, plaketa i zlatnika od Crvenog krsta, Skupštine grada Sarajeva, Koordinacionog odbora tradicionalnih susreta u Jablanici 1989. godine, te opštine Pale i mnogih drugih za svoj dugogodišnji doprinos iz humanitarne oblasti.

Josipova kćerka Margeta Čvoro ističe da je prvi put krv dala prije 34 godine, te da je do sada bila davalac 60 puta.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna, na dan kada je rođen Karl Landštajner, austrijski biolog i ljekar koji je otkrio krvne grupe.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments