Za tri mjeseca priliv četiri miliona KM

0

ZVORNIK – Odbornici Skupštine opštine Zvornik usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine, koji je realizovan u iznosu od 4.053.222 KM, što je ostvarenje od 21,70 odsto od planiranog godišnjeg budžeta.

U izvještaju o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine navedeno je da su, u strukturi ukupnih budžetskih sredstava opštine Zvornik, poreski prihodi iznosili 3.031.438 KM, a neporeski 696.952 KM.

U odnosu na isti period prošle godine došlo je do povećanja neporeskih prihoda za 158.000 KM, a poreskih za 661.691 KM, a uzrok toga je, prije svega, povećanje prihoda od PDV-a, što je posljedica povećanja koeficijenta učešća opštine Zvornik u raspodjeli sredstava po osnovu indirektnih poreza.

Rashodi za period 1. januar – 31. mart 2015. godine su 862.281 KM ili 20,70 odsto u odnosu na plan za 2015. godinu.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović rekao je da je izvršenje budžeta za prva tri mjeseca veoma dobro i ima razloga za zadovoljstvo jer rijetko se dešavalo da, u odnosu na godišnji plan, imamo ostvarenje za prva tri mjeseca od 21,70 odsto, naročito ako se ima u vidu da je ostvarenje prihoda u prva tri mjeseca uvijek najmanje.

„S druge strane, imali smo u prva tri mjeseca velike rashode koji se u narednom periodu neće manifestovati, kao što je ‘Zvornik stan’ i grijanje građana, za šta izdvajamo značajnu subvenciju kako bi im cijena bila što pristupačnija i kako bi održali kontinuitet snabdijevanja“, rekao je Ivanović.

Budžet opštine Zvornik za ovu godinu iznosi 18.693.000 KM.

Odbornici SO usvojili su i izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prošlu godinu u iznosu od 16.932.881 KM, dok su izdaci iznosili 17.175.847 KM.

„U 2014. godini ostvaren je deficit od 243.000 KM, ali kada se pogleda šta nas je sve zadesilo u poplavama i klizištima – to onda nije iznenađujuće“, rekao je Ivanović i dodao da se opštini Zvornik slična situacija desila već početkom ove godine kada se veliki broj klizišta ponovo aktivirao.

On je podsjetio da je na području opštine Zvornik prošle godine bilo 530 klizišta, a da se u martu ove godine taj broj još povećao.

„Sva raspoloživa sredstva usmjeravamo na sanaciju tih šteta kako bi se život koliko-toliko normalizovao. Neke investicione projekte, koji su nam bili u planu u drugoj polovini prošle i u prvoj polovini ove godine, zaustavili smo jer cijenimo da su nam potrebnija sredstva za saniranje šteta koje su nastale ovim nepogodama“, rekao je Ivanović.

On je dodao da će na narednoj sjednici SO biti donesena odluka o pokriću deficita za 2014. godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare