Za tri mjeseca budžet u minusu oko 700.000 KM

0

SOKOLAC – Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac u okviru rasprave o informaciji o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine navedeno je da je u tom periodu budžet u minusu oko 700.000 KM.

U obrazloženju odboricima rečeno je da su u prvom tromjesečju ukupna budžetska sredstva ostvarena sa 16 odsto i iznose 1.320.800 KM, a ukupno raspoređena su 2.000.980 KM, što je 24 odsto u poređenju sa budžetom, što znači da je razlika između ostvarenih i raspoređenih sredstava oko 700.000 KM.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da su odbornici skupštinske većine kod izvršenja budžeta zamjerili umanjenja primanja od naknade za uređenje i korištenje građevinskog zemljišta, povećane rashode za lična primanja i veće rashode po osnovu korištenja robe i usluga.

„Povećana su izdavanja za lična primanja u odnosu na isti period prošle godine jer je povećana i cijena rada, a imamo i jedan broj lica koja su na `bijelom hljebu`“, rekao je Bjelica.

Odbornik Demosa Srđan Knežević izjavio je da u ovom klubu nisu zadovoljni izvršenjem budžeta jer se nastavlja, kako je rekao, ista priča kao i do sada – sa bespotrebnim rashodima, tako da je budžet u prva tri mjeseca u minusu oko 700.000 KM.

Većinom glasova nisu prihvaćeni izvještaji o radu javnog komunalnog preduzeća „Sokolac“ i Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Sokolac“ u prošloj godini, nakon što je klub odbornika Demosa iznio više zamjerki na njihov rad u finansijskom dijelu poslovanja.

Odbornici su usvojili finansijski izvještaj Boračke organizacije opštine Sokolac za prošlu godinu.

Na prijedlog programa održavanja, zaštite i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica na području opštine Sokolac za ovu godinu, prema kojem je za popravku osnovnih i pomoćnih putnih pravaca predviđeno 610.000 KM, odbornici skupštinske većine su uložili amandmane na raspojedlu ulaganja u lokalne putne pravce po dužinama iz dijela sredstava koja su planirana od prodaje šumskih drvnih sortimenata na području Sokoca.

Odbornik SNSD-a Strahinja Bašević rekao je su imali volju da uključe i opoziciju u aktivno učešće u rad parlamenta, ali nisu dva puta naišli na razumijevanje i zajedničke sastanke koje su inicirali, pa su uradili raspodjelu prema prioritetima koje su predložili građani.

Bašević je rekao da Šumsko gazdinstvo „Romanija“ u budžet opštine izdvaja sredstva od 10 odsto od vrijednosti prodatih šusmko-drvnih sortimanata na kamionskom putu i žele da budu utrošena u skladu sa zakonskim propisima.

„Šumsko gazdinstvo `Romanija` godišnje, osim izdvajanja za lokalnu zajednicu, za ovu godinu je planirano oko 425.000 KM za popravke, održavanje i rekonstrukciju lokalnih puteva i mi ćemo to sigurno realizovati“, najavio je Bašević.

Odbornik SDS-a Danko Vučetić naglasio je da su odborici danas jednoglasno dali saglasnost na cijene komunalnih usluga preduzeća Vodovod i kanalizacija „Vrelo Bioštica“, prema kojoj je cijena vode smanjena od 13 do 16 odsto, u zavisnosti od kategorije potrošača, te podržali smanjenje cijene za novu kategoriju potrošača – „zdravstvene ustanove“, koji su do sada bili u kategoriji „privreda“.

Na današnjoj sjednici većinom glasova razriješeni su vršioci dužnosti direktora u lokalnoj Ustanovi za kulturu, Sportsko-rekreativnom centru „Glasinac“ i direktor sokolačkog vrtića i imenovani vršici dužnosti, dok je u Centru za socijalni rad Sokolac dosadašnji direktor imenovan za vršioca dužnosti direktora do sprovođenja procedure konkursa.

Danas je za sekretara Skupštine opštine Sokolac imenovana Jelena Popović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare