Za tri mjeseca 224 krivična djela kriminaliteta

0

Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine prijavljena su 224 krivična djela kriminaliteta, što je za 6,67 odsto više nego u istom periodu 2012. godine, rekao je zamjenik načelnika Centra Branimir Šehovac.

Šehovac je na konferenciji za novinare naveo da su nadležnim tužilaštvima podnesena 203 izvještaja protiv 201 lica, od kojih je 68 povratnika u izvršenju krivičnih djela i pet maloljetnika.

On je naglasio da je od ukupnog broja evidentirano 17 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, 10 krivičnih djela protiv bezbjednosti saobraćaja i dva krivična djela kažnjiva po Krivičnom zakonu BiH.

Šehovac je dodao da je u prvom tromjesečju Tužilaštvu BiH podnesen jedan izvještaj protiv četiri lica za dva krivična djela iz krivičnog zakona BiH – ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno ubistvo Miloša Kovačevića, te krivično djelo zločin protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Prema njegovim riječima, registrovano je i 195 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za 23,42 odsto više nego u uporednom periodu.

Šehovac je naglasio da je u prva tri mjeseca ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 76,41 odsto, što je za 10,57 odsto manje nego u istom periodu lani, dok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 58,93 odsto.

On je rekao da su se u prva tri mjeseca dogodila dva ubistva koja su rasvijetljena.

Šehovac je naglasio da je u proteklom periodu povećan broj krađa vozila za sedam puta, jer je evidentirano sedam, a u protekloj godini jedna krađa.

„U prva tri mjeseca povećan je broj krivičnih djela nasilja u porodici, jer je za prva tri mjeseca prijavljeno osam, a u uporednom periodu tri“, rekao je Šehovac.

Načelnik Sektora policije Borko Mišović istakao je da je u prva tri mjeseca ove godine na području Centra evidentirano 137 prekršaja javnog reda i mira, što je za 5,4 odsto više u odnosu na uporedni period.

„Podneseno je 40 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 87 prekršajnih naloga protiv 144 lica“, naveo je Mišović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare