Za sutra najavljen generalni štrajk u Domu zdravlja

0
Za sutra najavljen generalni štrajk u Domu zdravlja

VLASENICA – Radnici Doma zdravlja u Vlasenici sutra će stupiti u generalni štrajk zahtijevajući uplatu sedam neisplaćenih plata, isplatu putnih troškova i uplatu doprinosa, rekla je predsjednik Štrajkačkog odbora ove zdravstvene ustanove Vladanka Vlačić.

„Ništa drugo ne tražimo osim toga. Ko je krivac za sve ovo ne znamo niti ćemo tjerati da saznamo, ali ovako više ne možemo da funkcionišemo. Nećemo odustati dok ne dobijemo svoje plate“, rekla je Srni Vlačićeva, koja je i predsjednik Sindikale organizacije u Domu zdravlja.

Ona je navela da će radnici stupiti u štrajk u 7.00 časova, a da će za vrijeme štrajka zbrinjavati samo hitne slučajeve.

Vlačićeva je dodala da je Poreska uprava Republike Srpske blokirala račune Domu zdravlja zbog neizmirenih obaveza i sudskih presuda, pa više nije u mogućnosti da nabavi ni osnovne lijekove za pacijente.

Direktor Doma zdravlja Jagoda Petrović rekla je Srni da je situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi veoma teška, da je stvarana dugi niz godina zbog čega nema brzih rješenja.

Prema njenim riječima, uprava Doma zdravlja preduzela je određene mjere na konsolidaciji stanja, ali za tako nešto treba vrijeme.

Petrovićeva je navela da ona neće štrajkovati već će raditi, te da će se truditi da isplati „bar neku platu“. „Koliko ću uspjeti, ne znam. Vidjećemo sutra“, kaže Petrovićeva.

Odbornici Skupštine opštine Vlasenica zaključili su na posebnoj sjednici 16. oktobra da je neophodno preduzeti hitne mjere finansijske i organizacione konsolidacije vlaseničkog Doma zdravlja da bi ta ustanova opstala.

Na sjednici je istaknuto da najveći problem Domu zdravlja predstavljaju nagomilane obaveze od blizu 3.000.000 KM, kao i izražen višak zaposlenih, ali da lokalna zajednica nije u mogućnosti da sama riješe probleme te ustanove, već da je neophodna saradnja svih zaposlenih, kao i pomoć resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare