Za šest mjeseci ostvareno 42 odsto planiranog budžeta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Budžet opštine Istočna Ilidža za prvih šest mjeseci ostvaren je u iznosu od oko 1.923.000 KM, što je 42 odsto od plana za ovu godinu, navodi se u izvještaju koji je danas usvojila Skupština opštine.
Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da je ovo jedna od rijetkih opština koja je za šest mjeseci u budžetu ostvarila suficit od oko 130.000 KM, jer su ostvareni rashodi od oko 1.793.000 KM.

„Opština Istočna Ilidža već duže vrijeme slijedi zacrtanu politiku, a to je da se poštuje Odluka o izvršenju budžeta i troši onoliko sredstava koliko ima, zbog čega je i ostvaren suficit“, rekao je Kovač.

Odbornici SNSD-a nisu podržali izvještaj o izvršenju budžeta, ističući da je budžet potrošački, a ne razvojni.

Odbornik SNSD-a Milica Ristović kaže da budžet služi isključivo za finansiranje plata zaposlenih i da nema kapitalnih ulaganja.

„I prikazani suficit je prividan, jer u prvoj polovini godine nije bilo isplate subvencija, podsticaja, stipendija“, rekla je Ristovićeva i dodala da se iz budžeta isključivo vraćaju dugovi.

Odbornici su donijeli odluku o formiranju tima za izradu elaborata opravdanosti osnivanja komunalnog preduzeća u opštini Istočna Ilidža, gdje komunalne usluge trenutno vrši komunalno preduzeće „Rad“ koje je u sastavu opštine Istočno Novo Sarajevo.

Kovač kaže da su se odlučili na izradu elaborata, jer je Komunalno preduzeće „Rad“ u veoma teškoj situaciji i da opštinsko rukovodstvo ne želi da „promašene politike tog preduzeća plaćaju građani Istočne Ilidže“.

On je naglasio da će studija pokazati koje je najbolje rješenje za stanovnike Istočne Ilidže kada je u pitanju rješavanje komunalne problematike.

„Ukoliko je najbolje rješenje da više opština formira zajedničko preduzeće, mi ćemo to i uraditi, ali ako pokaže da je najbolje da imamo svoje komunalno preduzeće, siguran da će to ova skupština izglasati“, rekao je Kovač.

Odbornici SNSD-a smatraju da je današnja odluka proforme, jer je elaborat već urađen i biće formirano novo komunalno preduzeće.

„Bojimo se kakav će ishod svega toga da bude, jer imamo negativno iskustvo sa Radio-televizijom Istočno Sarajevo i znamo kako su završili“, rekla je odbornik SNSD-a Milica Ristović.

Ona smatra da bi rukovodstvo Istočne Ilidže trebalo da postigne dogovor sa susjednom opštinom kada je riječ o komunalnom preduzeću „Rad“, a ne da na ovaj način vrši politički revanš i osniva preduzeće koje, kako kaže, vjerovatno neće biti isplativo, a sve zarad novih radnih mjesta u jeku predizborne kampanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare