Za šest mjeseci 290 oboljelih od tuberkoloze

0

U Republici Srpskoj za prvih šest mjeseci ove godine od tuberkuloze je oboljelo 290 ljudi, rekao je danas na Palama regionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze za regiju Birač Ljubivoje Šupić na okruglom stolu „Unapređenje borbe protiv tuberkuloze u RS“.
„Nadamo se da i u drugoj polovini godine taj broj neće biti veći i da ćemo moći da kažemo da je tuberkuloza na teritoriji RS stabilna“, rekao je Šupić i dodao da sigurno neće biti više slučajeva nego prošle godine kada je u RS registrovano 600 novooboljelih.

On je naglasio da je najugroženija regija Birač koja obuhvata opštine Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Milići i Šekovići jer svake godine bilježe najviše oboljelih. Prema njegovimr riječima, Sarajevsko-romanisjka regija je nešto stabilnija.

Generalni sekretar Crvenog krsta RS /CKRS/ Đoko Mihajlović rekao je da ova organizacija odavno radi na unapređenju borbe protiv tuberkuloze i da preduzima niz aktivnosti da stanovništvu da više informacija o ovoj bolesti, i pomogne na preupređenju bolesti.

On je naglasio da je tuberkuloza bolest gladnih i da CK RS svojim aktivnostima nastoji da pomogne najugroženijim kategorijama stanovništva koje su i najpodložnije obolijevanju.

Mihajlović je rekao da Crveni krst organizuje i predavanja u školama, kolektivnim centrima, zatvorima, gdje su rizične grupe kako bi ih upoznali o simptomima i načinu zaštite od ove bolesti. On je napomenuo da postoje tri profesionalna tima koja odlaze u takve smještaje i udaljena sela da bi pregledali stanovništvo.

On je dodao da je i današnji okrugli sto organizovan u Nedjelji borbe protiv tuberkuloze, koja se svake godine obilježava od 14. do 21. septembra, kada se intenziviraju aktivnosti koje ukazuju na postojanje tuberkuloze, kao i na važnost prevencije nastanka i liječenja ove izlječive bolesti koja još odnosi veliki broj života.

Stručni saradnik za kontrolu tuberkuloze u CK Srbije Marija Čukić rekla je da ova organizacija sarađuje sa CK RS, jer imaju slične probleme, pokušavaju da razmijene iskustva i pomognu jedni drugima, s obzirom da im je zajednički mandat da pomognu ljudima u nevolji.

Ona je naglasila da će se danas upoznati o aktivnostima CK RS u borbi protiv tuberkuloze što će im pomoći da neka iskustva primijene i u Srbiji.

„U Srbiji se od 2003. godine smanjuje broj oboljelih od tuberkuloze, od kada je Ministarstvo zdravlja započelo sa projektom borbe protiv tuberkuloze“, istakla je Čukićeva i dodala da je tada bilo registrovano 37 novooboljelih na 10 000 stanovnika, a sada je taj broj ispod 20.

Ona je naglasila da se dobrom organizacijom, kontrolom i aktivnim pristupom stopa oboljelih može smanjiti i bolest držati pod kontrolom.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare