Za revitalizaciju poljoprivrednog centra na Sokocu potrebno četiri miliona KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Za projekat revitalizacije Centra za promociju poljoprivrede na Sokocu, prema strategiji koju izrađuje Organizacija za hranu i poljoprivredu, potrebno je četiri miliona KM, zaključeno je na sastanku delegacije čileanskog Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja i Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Nacionalni menadžer Organizacije za hranu i poljoprivredu u BiH Vlado Pijunović rekao je novinarima da se na projektu revitalizacije Centra za promociju poljoprivrede na Sokocu proteklih godina ništa nije moglo uraditi jer nisu bili riješeni vlasnički odnosi.

Pijunović je naveo da je to pitanje sada riješeno i da je Organizacija za hranu i poljoprivredu odlučila da izradi strategiju revitalizacije Centra, koja bi trebalo da bude gotova do polovine novembra.

„Strategija pokriva sve segmente, od toga koliko se sredstava treba uložiti za revitalizaciju zgrada, koliko za opremu, a koliko za ljudske resurse“, istakao je Pijunović i dodao da je za revitalizaciju potrebno nešto manje od četiri miliona KM.

On je naglasio da je i država uložila veći dio novca u Centar, a da Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske već daje određene mjesečne i godišnje iznose za ovaj centar.

Ambasador Čilea Veronika Čain rekla je da će Vlada Čilea u narednom periodu dati punu podršku za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac.

Čain je navela da njena zemlja radi na više polja i područja, od ljudskih prava, vladivine prava, a od ove godine je akcenat na poljoprivredi.

„Uz pomoć Organizacije UN za hranu, doveli smo nekoliko eksperata iz Čileanskog instituta za istraživanje u agronomiji u BiH, kako bi pružili pomoć Centru za unapređenje poljoprivrede na Sokocu“, istakla je Čain.

Direktor Nacionalnog instituta za istraživanja u agronomiji iz Čilea Hulio Kalazih naglasio je da im je želja da podijele iskustva, posebno kada je riječ o uzgoju krompira i raznih drugih usjeva, a sve sa ciljem da se izvrši revitalizacija sokolačkog Centra.

Kalazih je dodao da će predstavnici Instituta pružiti stručnu pomoć jer se ovaj institut u Čileu bavi istraživanjem oblasti poljoprivrede, a prije svega uzgojem krompira, sjemenskog krompira i ostalog povrća.

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokoljić kaže da je sastanak veoma važan jer je Univerzitet prepoznat kao partner koji može da ima značajnu ulogu u revitalizaciji Centra.

Bokonjić je rekao da je dobro što je i FAO prepoznao značaj i mogućnosti razvoja Centra i što je došlo do izrade strategije za revitalizaciju Centra, u šta je uključen Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je na današnjem sastanku razgovarano i o mogućnosti razmjene kadrova iz Čilea i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području Sokolac, zajednički je projekat Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opštine Sokolac, Univerziteta Istočno Sarajevo i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare