Za rekonstrukciju planinarskog doma „Stajna“ 16.000 KM

0

Planinarsko-ekološko društvo „Romanija“ sa Pala, u okviru projekta „Via Dinarika“, počeće rekonstrukciju planinarskog doma „Stajna“, čija je vrijednost 16.000 KM.

Predsjednik planinarsko-ekološkog društva „Romanija“ Radoje Vojvodić rekao je Srni da projekat predstavlja „svjetski hit“ koji obuhvata platformu za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast kroz BiH, Srbiju, Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju.

Vojvodić je naveo da je 80 odsto sredstava obezbijedio UNDP, a da bi ostatak projekta trebalo da finansira opština Pale.

Vrijednost rekonstrukcije planinarskog doma „Stajna“ na Romaniji je 16.000 KM, a Dom je udaljen od Pala 14 kilometara.

„Objekat je izgrađen 1952. godine. Opremljen je sa 40 kreveta, toaletom i salom za sastanke kapaciteta 60 mjesta. Projektom `Via Dinarika` predviđena je promjena krovne konstrukcije i fasade tokom maja, ako to vremenski uslovi dozvole“, kaže Vojvodić.

On je istakao da je dom „Stajna“ atraktivan zbog pogleda na Romaniju i Jahorinu.

Vojvodić je naglasio da postoji više od 30 kilometara obilježenih staza koje vode do Novakove pećine, Crvenih stijena, pećine Ledenjača, sve do najvišeg vrha Romanije – Veliki Lupoglav /1.652 metra/.

On je dodao da su članovi Planinarsko-ekološkog društva „Romanija“ išli u pohod na Pjenovac kod Han Pijeska, na manifestaciju „Pozdrav proljeću“ na Kozari, dok u narednom periodu očekuju đurđevdanski uranak na Romaniji kod Novakove pećine, planiran za nedjelju, 7. maja.

„Cilj nam je edukacija i osposobljavanje članstva, boravak u planinama, promocija zdravog stila života, zaštita planinske sredine, razvoj ekološke svijesti, privlačenje što većeg broja mladih školskog uzrasta i boravak u prirodi“, rekao je Vojvodić.

On je naveo da boravak u prirodi pozitivno utiče na poboljšanje zdravlja i socijalni razvoj djece i omladine.

Planinarsko-ekološko društvo „Romanija“ sa Pala osnovano je 1979. godine, a članovi su osvajali velike vrhove Evrope, Afrike, Južne Amerike i mnoge druge.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare