Za pola godine zamijenjena skoro polovina ličnih karti

0

Od 30.147 ličnih karti izdatih u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo koje ističu do kraja ove godine, u prvih šest mjeseci zamijenjeno je 14.240, dok je od ukupno 14.550 vozačkih dozvola zamijenjeno 6.329.


Iako su tokom ljeta registrovane povremene gužve na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u Istočnom Sarajevu, Foči i Palama, zamjena ličnih dokumenata teče uredno i bez problema, saopšteno je iz CJB Istočno Sarajevo.

Na ostalim lokacijama u opštinama u nadležnosti Centra, trenutno nema gužvi prilikom podnošenja zahtjeva za zamjenu ličnih dokumenata.

Ukoliko provjere u matičnim uredima teku uredno i bez problema, podnosilac zahtjeva dobija novu ličnu kartu najkasnije za 15 dana.

Prema Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, imalac lične karte dužan je da organu podnese zahtjev za zamjenu lične karte najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja sadašnje lične karte, a ukoliko to ne učini, lična karta prestaje da važi sa datumom isteka.

U slučaju isteka roka važenja vozačke dozvole, lice uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole podnosi dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu uvidom u važeću ličnu kartu.

Iz CJB Istočno Sarajevo podsjećaju da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, propisana novčana kazna od 30 KM ako je licu koje upravlja motornim vozilom u saobraćaju istekao rok važenja vozačke dozvole.

CJB Istočno Sarajevo poziva građane kojima ističe ili je istekao rok važenja ličnih dokumenata, da podnesu zahtjev za zamjenu i izvrše svoju zakonsku obavezu.

Zamjena lične karte kao obavezujućeg dokumenta košta 18 KM, dok za vozačku dozvolu građani treba da izdvoje 60 KM plus pet KM takse, a za pasoš 40 KM plus pet KM takse.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments