Za podsticaje planirano 200.000 KM

0

ZVORNIK – Programom korišćenja budžetskih sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području opštine Zvornik u 2014. godine planirano je izdvajanje 200.000 KM.

“Planirani su podsticaji u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu, pčelarstvu, kao i podrška ruralnom razvoju. U stočarstvu su predviđeni podsticaji za tov junadi, za muzne krave, tov priplodnih junica, kao i podsticaj za tov svinja”, rekao je novinarima načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović.

On je naglasio da se u Programu posebna pažnja poklanja podizanju novih zasada voća kao trajnih dobara, jer se tako ostvaruje dugogodišnja proizvodnja i prihodi.

“Za nove zasade jabučastog, koštičavog i jezgrastog voća podsticaj će biti četiri KM po sadnici, a minimalan broj sadnica je 100 komada. Podsticaj za jagodičasto voće po dunumu je 300 KM”, napomenuo je Cvijetinović.

On je napomenuo da u opštini ima dosta proizvođača koji se bave proizvodnjom krastavaca kornišona, kao i da će za 50 najvećih podsticaj biti po 200 KM.

Cvijetinović je rekao da se ovaj program donosi posljednjih sedam godina sa osnovnim ciljem da pomogne poljoprirednim proizvođačima u stvaranju većeg bruto proizvoda.

On je podsjetio da je prošle godine uveden podsticaj za samozapošljavanje u poljoprivredi, dodavši da nije bilo zainteresovanih.

“Mi nudimo podsticaj poljoprivrednom proizvođaču da osnuje poljoprivrednu preduzetničku radnju i plaća sebi penziono i druge doprinose, od čega bi opština plaćali 50 odsto. To je po 1.500 KM po proizvođaču i tu prvenstveno mislimo na mlade proizvođače ili one koji su ostali bez posla, a nedostaje im godinu ili dvije da ostvare pravo na penziju”, pojasnio je Cvijetinović.

On je dodao da je Programom planirana i novčana podrška za izgradnju poljoprivrednih objekata vraćanjem taksi koje poljoprivrednik plaća opštini i gdje je maksimalan iznos po korisniku 1.000 KM.

Zvornički poljoprivrednici u prošloj godini ostvarili su neposredne podsticaje od 175.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments