Za podsticaje 70.000 KM iz budžeta

0

SOKOLAC – Opština Sokolac, prema pravilniku o raspodjeli sredstava za poljoprivredu, u budžetu za ovu godinu planirala je 70.000 KM, a pravo na podsticajna sredstva imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i udruženja sa područja opštine.

Viši stručni saradnik za oblast poljoprivrede u ovoj opštini Slaviša Knežević rekao je danas Srni da je 5.000 KM predviđeno za regresiranje kamate na poljoprivredne kredite u visini od 50 odsto.

Prema njegovim riječima, za sufinansiranje troškova žetve žitarica u individualnom sektoru biće izdvojeno 24.000 KM, a pravo na ova sredstva imaju poljoprivredna domaćinstva koja su zasijala minimalno 0,5 odsto hektara žitarica.

Knežević je rekao da će sufinansiranje sjetve povrća u zaštićenom prostoru biti 2.000 KM, a pravo na sufinasiranje imaju poljoprivrednici koji minimalno zasiju 0,2 hektara.

Sjetva povrća u zaštićenom prostoru biće sufinansirana sa dvije KM po metru kvadratnom, a ukupan iznos po zahtjevu ne može biti veći od 1.000 KM.

Prema njegovim riječima, za sufinansiranje organizovanja poljoprivrednih manifestacija, stručnih predavanja iz oblasti poljoprivrede, kao i posjeta poljoprivrednim sajmovima i stočnim izložbama biće izdvojeno 6.500 KM.

On je naveo da će 3.000 KM biti izdvojeno za sufinansiranje nabavke lijekova za borbu protiv zaraznih bolesti u pčelarstvu, te organizovanje manifestacije pod nazivom „Romanijski dani meda i ljekobilja“.

Sredstva u iznosu 12.000 KM određuju se za sufinansiranje pilot-zasada jagoda, a pravo mogu ostvariti fizička lica koja zasade minimalno 0,1 hektar jagoda. Sufinansiranje će biti vršeno sa 1.500 KM na 0,1 hektar, a maksimalno 3.000 KM po korisniku.

Za potrebe vanrednih intervencija određeno je 9.500 KM u slučaju ublažavanja posljedica nevremena, a uplata sredstava ne može biti veća od 1.000 KM po zahtjevu.

Za podršku projektima Lokalne akcione grupe „Devetak“ biće izdvojeno 2.500 KM, a 2.000 KM će biti izdvojeno za ulog opštine u projektima za razvoj poljoprivrede koji će biti upućeni prema međunarodnim donatorima.

Za naknadu štete pričinjene od divljači biće izdvojeno 3.000 KM, a 500 KM za nabavku uređaja za potrebe poljoprivredne službe.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare