Za poboljšanje nataliteta 60.000 KM

0

FOČA – Za poboljšanje nataliteta, lokalna uprava u Foči u ovoj godini budžetom je planirala 60.000 KM, a za devet mjeseci već je realizovano 56.000 KM.

Foča je jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja za treće i svako sljedeće novorođeno dijete porodicama isplaćuje po 1.000 KM, a isti iznos za svako novorođeno dijete dobijaju i porodice u kojima niko nije zaposlen.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović ističe da je u ovoj godini primijetno povećanje isplata za porodice u kojima niko nije zaposlen, u odnosu na porodice koje se odlučuju za treće dijete, a u kojima neko radi.

„Za devet mjeseci isplaćeno je 26 porodilja koje nemaju zaposlenih članova porodice, a samo 15 djece je rođeno kao treće dijete u porodicama koje imaju zaposlenog člana“, rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da će se, bez obzira što se budžet puni slabijom dinamikom nego što je planirano, zadržati mjere poboljšanja nataliteta.

„Prilagođavaćemo se onolikom broju djece koliko bude rođeno, što znači da nećemo umanjivatu sredstva, a naša želja je da povećamo taj iznos“, istakla je Davidovićeva.

Osim ove dvije stavke, kao treća mjera populacione politike, predviđena je i jednokratna novčana pomoć za vantjelesnu oplodnju, koju su u ovoj godini dobila tri bračna para.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ćurčić objašnjava da ovu vrstu pomoći mogu ostvariti porodice koje nemaju pravo na proceduru asistirane reprodukcije Fonda zdravstvenog osiguranja, odnosno porodice koje su imale neuspješne procedure, koje je Fond finansirao.

„Bračnim parovima do 40 godina starosti finansiramo treći pokušaj u iznosu od 100 odsto vrijednosti, a od 41. do 42. godine finansiramo 50 odsto procedure. U ovoj godini imali smo četiri zahtjeva, od kojih su tri ispunila uslove, tako da će tri porodice dobiti stopostotni iznos od 5.000 maraka za pokušaj vantjelesne oplodnje“, rekao je Ćurčić.

On je napomenuo da je u prošloj godini, kada je ova mjera uvedena, bilo sedam prijava, od kojih su svi ispunjavali uslovi, a većina ih je, zbog starosne dobi, dobila 50 odsto sredstava.

Opština Foča u posljednjih 12 godina bilježi negativan prirodni priraštaj, a najnepovoljniji odnos rođenih i umrlih zabilježen je prije dvije godine, kada je rođeno 111 beba, a umrlo 227 stanovnika Foče.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare