Za osam mjeseci pet povreda sa smrtnim ishodom

0

BANJALUKA – Pet povreda na radu sa smrtnim ishodom evidentirano je u Republici Srpskoj za osam mjeseci ove godine, a bilo ih je i u septembru i oktobru, rekla je danas pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić.

Vasićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je u tom periodu evidentirano i 649 lakših povreda na radu, kao i 47 teških povreda na radu.

Ona je tokom konferencije o strategiji zaštite i zdravlja na radu za period 2021-2024. godina rekla da je ova Strategija, koju je uradilo Ministarstvo rada i boračko invaldiske zaštite sa socijalnim partnerima, predstavljena svim subjektima koji se bave ili ih se tiče oblast zaštite na radu.

Prema njenim riječima, dokument sadrži i posebne ciljeve poput izrade centralnog registra povreda na radu, saradnje svih aktera na tržištu rada koji se bave oblašću zaštite i zdravlja na radu, te usaglašavanja akata na pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić istakla je važnost ovog dokumeta čija bi primjena trebalo da dovede do novog Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, a on do niza podzakonskih akata kako bi se ova oblast bolje uredila.

Ona je dodala da je riječ o oblasti koja nije u fokusu interesovanja i onih koji bi trebalo da budu zainteresovani i da se time bave, a to su lica u privrednim društvima zadužena za zaštitu na radu, kao i samih poslodavaca.

Konferecnija je organizovana povodom Evropske nedjelje zaštite i zdravlja na radu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare