Za Olimpijski centar „Jahorina“ 16 miliona KM

0

Skupština akcionara Olimpijskog centra „Jahorina“ danas je donijela odluku o emisiji 16 miliona KM akcija ovog centra, rekao je direktor te ustanove Branko Koroman.

Vlada RS je, putem Investiciono-razvojne banke i fondova koji su u vlasničkom udjelu Olimpijskog centra „Jahorina“, izvršila prvu dokapitalizaciju od 10 miliona KM, a Koroman očekuje da i sada kupi ovih 16 milion akcija i obavi drugu dokapitalizaciju.

On je podsjetio da će sutra, nakon objavljenog oglasa o nabavci dvije šestosjedne žičare na lokacijama Poljice i Ogorjelica jedan, početi otvaranje ponuda.

Koroman se nada da će tri vodeće firme u svijetu predati tendersku dokumentaciju i da će se izabrati najpovoljnija kako bi ubrzo mogli krenuti u izgradnju tih šestosjeda.

Prema njegovim riječima, rok za izgradnju je 1. decembar, a tender je raspisan na vrijeme kako ne bi došao u pitanje završetak postavljanja.

(Srna)

 


Potrebna ponuda tokom cijele godine

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je juče da se mora pokazati da Jahorina može imati turističku ponudu tokom cijele godine, jer neće opstati kao olimpijska planina ako funkcioniše samo u zimskoj sezoni.

 

Gluhaković je naglasio da na Jahorini 275 dana nema događanja, zbog čega je potrebno formirati marketinšku agenciju koja će promovisati tu planinu, uz Turističku organizaciju grada Istočno Sarajevo.

Ovo je istaknuto poslije jučerašnjeg sastanka, koji su organizovali republičko Ministarstvo trgovine i turizma i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

– Uskoro će krenuti i velika akcija javnih radova na uređenju skijaških staza, koja bi zajedno sa poslovima na izgradnji novih kapaciteta kosog transporta trebalo da donese značajan iskorak – rekao je Gluhaković.

On je naglasio da se mora formirati koordinaciono tijelo koje će tačno uspostaviti dijagnozu stanja na Jahorini, svaki mjesec održavati sastanke i odmah rješavati evidentne probleme.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović istakao je da je Jahorina „u vrhu prioriteta gradske administracije“, zbog čega neće biti nikakve pauze u djelovanju.

– Ovdje smo na istom zadatku i probleme ćemo rješavati zajednički. Ne smije i neće biti međusobnog prebacivanja odgovornosti, već ćemo tačno dogovoriti nosioce pojedinačnih aktivnosti i precizirati rokove za izvršenje obaveza – rekao je Radovanović.

Direktor OC „Jahorina“ Branko Koroman istakao je potrebu zajedničkog djelovanja svih relevantnih institucija koje učestvuju u samoj organizaciji turističke sezone na planini.

On je za danas najavio i otvaranje ponuda pristiglih na tender za izgradnju dva nova šestosjeda, kazavši da su dokumentaciju preuzele tri vodeće svjetske firme u ovoj oblasti.

– Očekujemo uspješan epilog i skori početak radova na izgradnji ovih savremenih instalacija, koje bi trebalo da budu spremne za upotrebu do 1. decembra, odnosno početka naredne zimske turističke sezone – istakao je Koroman.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare