Srpska na krovu Sjeverne Amerike

0

„Nakon osvojenih najviših vrhova Južne Amerike i Afrike, planinarska ekspedicija iz Republike Srpske kreće u osvajanje najhladnijeg vrha na svijetu Denalija 6193 m ili Mek Kinlija, što je stari naziv za ovaj veoma tehnički težak vrh na Aljasci. Denali je ujedno i najviši vrh Sjeverne Amerike, a ukoliko bi bio osvojen, to bi bila ujedno priprema i za prvu ekspediciju na Mont Everest, najviši vrh na svijetu, na koji bi se krenulo najdalje do maja, 2011. god.

Ekspediciju je primio Ministar za porodicu, omladinu i sport RS Proko Dragosavljević 01.04.2009. i tom prilikom odobrio bitan dio sredstava. Pored planinara iz Planinarskog društva Javorina Pale, u ekspediciji će učestvovati i Slobodan Simikić iz Bijeljine,  Zoran Novaković iz Banja Luke i Vesna Došić iz Vlasenice. Ispred P.D.Javorina, koji su i ovoga puta organizatori ekspedicije idu sledeći planinari i alpinisti. Vuk Soković, Milan kovačević i Mladen lukić.

Datum polaska je određen za 22. maj 2009., a Vlada je odobrila 20% potrebnih sredstava, uz preporuku prema gradu Banja Luci i Istočnom Sarajevu, te opštinama Bijeljina, Vlasenica i Pale. Po ruskoj skali tehničke težine uspona na vrh, Denali je zbog izuzetno niskih temperatura i jakih vjetrva ocjenjen sa 5A, što je samo pola boda ispod Mont Everesta, najvišeg vrha svijeta. Na sastanku su prisustvovali i predsjednik planinarskog saveza republike Srpske Ljubiša Aramanda, kao i sekrtetar saveza Igor Đukić. 

ML – www.palelive.com


Žele da postave trobojku na Denali

Poslije uspješnih pohoda i osvajanja najviših vrhova Južne Amerike i Afrike, Akonkagve i Kilimandžara, planinarska ekspedicija Republike Srpske uskoro kreće i na krov Sjeverne Amerike, 6.193 metra iznad mora izdignuti Denali, ili Mek Kinli, kako je glasio stari naziv za ovaj najviši vrh Aljaske i sjevernoameričkog kontinenta.

Ova hrabra družina, koju čine tri planinara paljanske „Javorine“ Vuk Soković, Mladen Lukić i Milan Kovačević, te Slobodan Simikić iz Bijeljine, Zoran Novaković iz Banje Luke i jedina dama Vesna Došić iz Vlasenice, na novo putovanje trebalo bi da krenu krajem narednog mjeseca. Značajnu podršku već su dobili od republičkog Ministarstva za omladinu, porodicu i sport, što je potvrđeno i na nedavnom prijemu kod ministra Proke Dragosavljevića.

– Vlada Republike Srpske odobrila je oko 20 odsto potrebnih sredstava za ovu ekspediciju, uz preporuku gradovima Banja Luka i Istočno Sarajevo, te opštinama Pale, Vlasenica i Bijeljina da takođe podrže ovaj pohod – kažu „Glasu Srpske“ paljanski planinari, koji se ovih dana pripremaju za jedan od najizazovnijih poduhvata u svojim karijerama.

Zbog čega uspon na Denali među planinarima važi za „tehnički težak vrh“, ovi hrabri momci nam objašnjavaju kroz jednostavan odgovor, jer je „najhladniji vrh na svijetu“.

– Po takozvanoj ruskoj skali tehničke težine uspona na vrh, Denali je ocijenjen sa 5A, što je za samo polovinu poena ispod najvišeg svjetskog vrha Mont Everesta. Glavni razlog za takvu ocjenu je u izuzetno niskim temperaturama i jakim vjetrovima, koji prate planinarsko putešestvije do krova Sjeverne Amerike – objašnjavaju nam mladi planinari.

Oni na kraju ipak ne ostavljaju mjesta bojazni da i ovaj poduhvat neće biti uspješno ostvaren, kazujući kako planinarska ekspedicija iz RS ima dovoljno iskustva i znanja da srpsku trobojku postavi i na najviši vrh sjevernoameričkog kontinenta.

Everest do maja 2011. godine

Uspon na Denali, planinarska ekspedicija RS vidi i kao najbolju pripremu za prvu zvaničnu ekspediciju na krov svijeta Mont Everest jer su planinari odlučni u namjeri da i taj pohod ostvare do maja 2011. godine.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare