Za obnovu i izgradnju spomenika oko 150.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo planira da u ovoj godini bude obnovljen veliki broj spomenika, ali da budu izgrađeni i novi, za šta će biti izdvojeno oko 150.000 KM budžetskih sredstava, izjavio je Srni načelnik opštine LJubiša Ćosić.

Ćosić je rekao da će, u saradnji sa Boračkom organizacijom, biti postavljene nove spomen-ploče u mjesnim zajednicma kao uspomena na ljude koji su dali život za Republiku Srpsku, te da će iz budžeta opštine biti izdvojeno oko 40.000 KM za rekonstrukciju dotrajalih i oštećenih spomenika borcima Vojske Republike Srpske na lokalnim grobljima.

On je naveo da je u toku rekonstrukcija spomenika Slaviši Vajneru Čiči – heroju narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godina, za šta je iz budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo izdvojeno oko 5.000 KM. Riječ je o području poznatom kao „Čiča“ koje se veže se za bivšu kasarnu „Slaviša Vajner Čiča“ koja je postojala prije izbijanja sukoba.

„Smatramo da je održavanje spomenika važno za prepoznatljivost ove lokalne zajednice, jer se time njeguje sjećanje na prošlost ovih prostora“, rekao je Ćosić.

On je podsjetio da je opština sa 5.000 KM iz budžeta finansirala rekonstrukciju spomenika Zoranu Cvijetiću – prvom načelniku Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, koji je poginuo 1994. godine.

„Spomenik Cvijetiću je obnovoljen. Nakon što bude okončana rekonstrukcija spomenika Slaviši Vajneru Čiči slijedi postavljanje spomen-biste Slobodanu Principu Selji u Parku Sunce u Hilandarskoj ulici“, naveo je Ćosić.

On je podsjetio da je urbani dio opštine, odnosno sadašnje ulice Spasovdanska i Hilandarska, nekada bilo područje kasarne „Slobodan Princip Seljo“.

„Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema tom periodu naše istorije i da obilježimo područje bivše kasarne koja je nosila ime ovog revolucionara i učesnika Narodnooslobodilačke borbe. Poznato je i da je stric Slobodna Principa Selje bio Gavrilo Princip, čiji spomenik takođe imamo u opštini“, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, opštinska uprava namjerava da podigne spomenik porodici na Trgu Srbija, a radovi će početi za petnaestak dana.

„Drago nam je da isti čovjek koji je radio spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu radi i spomenik porodici. Riječ je o akademskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću. Taj spomenik će biti grandiozan i osim posvećenosti porodici, koja je najbitniji stub, želimo da u idejno rješenje budu uneseni i elementi koji se odnose na srpskog vojnika“, pojasnio je Ćosić.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare