Za nove infrastrukturne projekte potrebno više od dva miliona evra

0

SOKOLAC – U opštini Sokolac počele su pripreme za projekte izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode za piće i onog za tretman otpadnih voda, ukupne vrijednosti preko 2.000.000 evra, rekao je danas načelnik opštine Milovan Bjelica.

On je naveo da je završen glavni kanalizacioni kolektor od Podromanije do sela Kula, vrijednosti 1.250.000 KM, a da je preostalo da se povežu selo Bjelosavljevići, naselje Majdani i dio voda rječice Rešetnice sprovede u ponor na Glasinačkom polju u blizini magistralnog puta prema Rogatici.

Bjelica je novinarima rekao da bi se na toj lokaciji moglo graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, za šta je izrađena studija izvodljivosti koju je finansirala Evropska investiciona banka, a projekat će biti izrađen u narednih nekoliko mjeseci.

On je istakao da je neophodna izgradnja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na vrelu Bioštice, sa koga se napaja oko 80 odsto stanovništva na području opštine Sokolac, gdje dolazi do čestih zamućenja vode u kišnim danima.

Prema njegovim riječima, opština Sokolac ima obavezu da riješi i pitanje otpadnih voda i unaprijedi ukupnu infrastrukturu na području Romanije, za koje je sve veće interesovanje investitora.

„Za navedene projekte trebalo bi obezbijediti još 6.000.000 KM, da bi upotpunosti zaokružili pitanje bitne infrastrukture za dugi vremenski period u ovoj lokalnoj zajednici“, naveo je Bjelica.
On je naglasio da opština Sokolac neće moći sama realizovati sve započete i planirane projekte i da očekuje podršku Vlade Republike Srpske.

Bjelica je naglasio da je nedavnim završetkom radova na izgradnji kolektora od Podromanije do Kule, uspješno završena komponenta tri u okviru velikog projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac“.

„Iz ušteda na ranijim komponentama ušli smo u projekat izgradnje vodovoda za šest rubnih sela na jugozapadnom dijelu naše opštine zajedno sa susjednom Rogaticom i izmirili svoj dio od 1.200.000 KM, za dio vodovoda koji će biti pušten u funckiju za tridesetak dana“, naveo je načelnik opštine Sokolac.

Dragan Sarić, direktor firme „Higra“ iz Bijeljine koja je izvođač radova na kolektoru, rekao je novinarima da je nedavno završenom trećom komponentom projekta obuhvaćena izgradnja glavnog kolektora od Podromanije do Kule, sekundarna mreža u Podromaniji i priključak svih usputnih potrošača na tom potezu ukupne dužine oko 13 kilometara.

On je istakao da su radovi počeli u maju i završeni prije dvije sedmice, te da su time stvoreni uslovi da se finalizira kompletna kanalizacija za opštinu Sokolac.

Projekat „Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac“ koji se sprovodi sa Timom za upravljanje projektima u Vladi Republike Srpske je vrijednosti 6.000.000 KM, od kojih su 3.000.000 kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj, 2.100.000 KM su grant sredstva i 900.000 KM je učešće opštine Sokolac.

Realizacija projekta započeta je 2013. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare