Za manje od tri mjeseca osvojio svih 78 vrhova iznad 2.000 metara

0

FOČA – Član Planinarskog društva „Zelengora“ iz Foče Srđan Kulić ostvario je planinarski podvig, osvojivši za nepuna tri mjeseca svih 78 ucrtanih vrhova i kota na svih 12 planina u BiH viših od 2.000 metara iznad mora.

Ovaj četrdesetčetvorogodišnji planinar i licencirani planinski vodič sa dvije decenije planinarskog iskustva priča da su mu za cilj koji je zacrtao bila potrebna 23 izlaska na planinu.

Najniži vrh koji je savladao visok je 2.002, a najviši 2.386 metara.

Za malo vremena, pogotovo imajući u vidu da je u ovo doba godine dan kratak, prepješačio je ukupno 350 dužinskih kilometara, pri tome savladavši visinske razlike od 500 do 2.000 metara, što je za svih 78 vrhova oko 25.000 metara.

Sa automobilom je, da bi došao do početnih pozicija za uspon, prešao oko 5.800 kilometara.

Planinske vrhove osvojio je na – Magliću, Volujaku, LJubišnji, Čvrsnici, Prenju, Vranici, Bjelašnici, Treskavici, Vranu, Cincaru, Leliji i Zelengori.

„Najviša planina Maglić ima jedan vrh i sam po sebi je težak, ali Prenj ima 11 vrhova i svi su teški, Čvrsnica ima 15 vrhova, a Volujak 16 i većina su teški za penjanje. Nekada bih za jedan dan popeo samo jedan vrh, a one lakše za jedan dan i po 10 vrhova koji su blizu jedan drugom“, navodi Kulić.

Za ovog neumornog planinara, Prenj je planina broj jedan u BiH po ljepoti.

„Ja volim surove planine, a Prenj je najsurovija i ne zovu ga bez razloga `bosanski Himalaji`“, priča Kulić.

Zahvaljujući ovoj akciji, otkrio je mnogo lijepih vrhova za koje ranije nije znao ni da postoje.

„Vjerovatno ih nikada ne bih posjetio da nisam sebi zadao ovaj zadatak jer svi mi planinari uglavnom posjećujemo najviši vrh ili najtraktivniji na toj planini. Sada sam upoznao, zaista, dosta lijepih vrhova“, priznaje Kulić.

On dodaje da je, koliko je njemu poznato, ovaj zahtjevni planinarski zadatak u BiH do sada ispunilo tridesetak planinara, a u Srpskoj je prije njega to uspjelo samo Milevi Radović iz Istočnog Sarajeva.

„Ona se popela na posljednji vrh nekoliko dana prije mene, samo što je ona to radila dvije godine“, napominje Kulić.

Iskusni fočanski planinar, koji je osvojio brojne vrhove po Evropi, od grčkog Olimpa, bugarske Musale, do Triglava u Sloveniji i planina u Crnoj Gori i Srbiji, poručuje da će napraviti samo kratak predah kako bi se odmorio nakon napornog zadatka, te da sa velikim nestrpljenjem očekuje nove planinarske izazove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare