Za KUD „Foča“ prikupljeno više od 10.000 KM

0
Za KUD

FOČA – Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Foča“ iz godine u godinu okuplja sve više članova, ali dobija i sve veću podršku sugrađana, te je na nedavno održanoj donatorskoj večeri prikupljeno više od 10.000 KM za nabavku opreme.

U maju, KUD „Foča“ obilježiće sedam godina postojanja, a „Veče prijatelja KUD-a“ održano je treću godinu uzastopno.

Narodne igre i pjesme u ovom društvu uči 290 članova koji su svrstani u osam ansambala – od dječijih, prvog ansambla, do veterana, a nedavno je formiran i poseban ansambl studenata dva fočanska fakulteta – Medicinskog i Bogoslovskog.

Važan dio Društva su i vokalni solisti, ženska pjevačka etno-grupa i narodni orkestar.

Predsjednik KUD-a Foča Spomenko Stojanović kaže da je na druženju prijatelja ovog društva prikupljeno 10.400 KM, ali da taj iznos nije konačan.

„Imamo prijatelje koji nisu mogli da dođu to veče, ali znamo da će uplatiti određeni iznos na račun KUD-a jer nas godinama podržavaju. Sredstva koja prikupimo uglavnom koristimo za kompletiranje narodnih nošnji koje nam nedostaju, a na godišnjem koncertu prikazaćemo sugrađanima šta smo nabavili“, rekao je Stojanović.

Od osnivanja, KUD „Foča“ je „podstanar“, a ove godine bi trebalo da dobije svoje prostorije, tako da više neće morati da izdvaja novac za zakup i grijanje.

„Naišli smo na podršku načelnika opštine, tako da ćemo rekonstrukcijom Sportskog centra `Partizan`, koja je u toku, na spratu objekta dobiti prostorije za rad našeg društva“, istakao je Stojanović.

Sekretar KUD-a „Foča“ Saša Stanić naveo je da na repertoaru imaju igre iz Šumadije, Mačve, Crne Trave, Leskovca, Bujanovca, Dragačeva, Srpske Bosne- Sarajevskog polja i mnogo dječijih koreografija, a već tri godine rade na postavljanju koreografije iz fočanskog kraja.

„U saradnji sa profesionalnim koreografom beogradskog Centra za istraživanje kulture i tradicije Srba Slavicom Mihailović obilazimo teren Foče, kako bi nastala jedna lijepa koreografija sa ovog prostora. Nošnju koju budemo kupili prilagodićemo ovim krajevima“, naglasio je Stanić.

Fočanski folkloraši bilježe uspješne nastupe na koncertima i festivalima širom Srpske, Srbije i Crne Gore, a trenutno se pripremaju za godišnji koncert u maju u Foči.

Nastupali su i u Bugarskoj i Češkoj, a ove godine ih, zahvaljujući saradnji sa srpskom dijasporom, očekuje koncert u austrijskom Salcburgu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare