Za kapitalne projekte gotovo četiri miliona KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas plan kapitalnih ulaganja za ovu godinu od 3.955.000 KM, od čega je u gradskom budžetu planirano 310.000 KM, a 3.645.000 KM su kreditna sredstva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da su ovim planom obuhvaćena 23 projekta koja će biti realizovana u svih šest opština u sastavu grada.

Vuković je naveo da je tokom rasprave o radu Područnog centra Poreske uprave konstatovano da se mogu bolje prikupljati i direktni i indirektni porezi i da od toga zavisi funkcionisanje lokalnog nivoa, kako grada, tako i opština u njegovom sastavu.

Prema njegovim riječima, konstatovano je da je Poreskoj upravi potreban veći broj izvršilaca na pojedinim poslovima da bi bili uspješniji, a za bolju naplatu poreza neophodna je i bolja komunikacija opština i Poreske uprave.

Vuković je rekao da je danas usvojena i informacija o stanju bezbjednosti na području grada i istaknuta dobra saradnja grada i Policijske uprave Istočno Sarajevo, posebno na realizaciji projekta video-nadzora.

On je dodao da je usvojen izvještaj o prikupljenoj komunalnoj taksi i naknadi, što je zakonska obaveza koju plaćaju građani u cijeloj Republici Srpskoj.

Vuković je pojasnio da 85 odsto prikupljenih sredstava od komunalne takse ide u budžet grada Istočno Sarajevo, a 15 odsto opštini u kojoj je prikupljena ta taksa.

„I tih 85 odsto ide u te opštine kroz ulaganja i obaveze koje je grad preuzeo“, istakao je Vuković.

On je rekao da je Skupština danas naložila prestanak rada Društva sa ograničenom odgovornošću za realizaciju aktivnosti održavanja Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade „EJOF 2019“.

Vuković je dodao da je usvojena i odluka o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta koji je iznosio oko 10 miliona KM, dodavši da je i prošla godina bila uspješna za grad.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti kao zadovoljavajuće, istakavši da projekat video-nadzora, čija je realizacija u toku, već daje dobre rezultate.

Šehovac očekuje da će projekat vrlo brzo biti završen i doprinijeti još boljem stanju bezbjednosti.

Govoreći o izvještaju o radu Područnog centra Poreske uprave, predsjednik Saveza gradova i opština Republike Srpske LJubiša Ćosić naveo je da najmanje sredstava od poreza dobiju lokalne zajednice i da to treba promijeniti.

On je podsjetio da Republika Srpska ove godine ulazi u izmjenu Zakona o budžetskom sistemu gdje se može raspravljati o većoj raspodjeli sredstava od indirektnih i direktnih poreza lokalnim zajednicama.

„Mi ćemo se truditi da u okviru radne grupe utičemo na to da izrazito nerazvijene i nerazvijene lokalne zajednice, kojih je 33 u Srpskoj, dobiju poseban dio u finansiranju da bi im bila povećana sredstva od PDV-a“, rekao je Ćosić, dodajući da bi lokalne zajednice tako obezbijedile finansijsku stabilnost.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments