Za javni gradski prevoz ove godine izdvojeno 320.000 KM

2

Gradska uprava Istočno Sarajevo izdvojila je u ovoj godini 320.000 KM za subvencionisanje nerentabilnih autobuskih linija na području grada, a prioritet će joj u narednom periodu biti uvođenje jedinstvene autobuske karte.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Obrad Kovač je pojasnio da su namjeravali da ove godine uspostave jedinstvenu autobusku kartu koja bi važila kod svih prevoznika, tako da bi građani koji su mjesečnu kartu kupili kod jednog prevoznika, po potrebi, mogli da koriste i kod drugog prevoznika.

„Zbog naglog poskupljenja goriva, taj problem nismo uspjeli da riješimo u ovoj godini. Međutim, nećemo odustati od te ideje i to će, vjerovatno, biti naš prioritet u narednom periodu“, istakao je Kovač.

On je naglasio da je ove godine izdvajeno 50.000 KM više nego lani, te da se osjeti određen napredak u oblasti javnog gradskog prevoza, ali da svaka aktivnost u vezi sa poboljšanjem kvaliteta gradskog prevoza zahtijeva izdvajanje dodatnih sredstava iz budžeta, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kovač je rekao da Istočno Sarajevo zaslužuje da ima kvalitetan, uređen gradski prevoz.

„Smatramo da prevoz dobro funkcioniše u većim gradskim sredinama, gdje postoji i realna potreba za većim brojem linija. Problem predstavljaju mala, ruralna područja, u kojima su, zbog samo jednog ili dva putnika koji koriste javni prevoz, autobuske linije neodržive“, naveo je Kovač.

Kovač kaže da posljednjih godina sve manje putnika koristi javni prevoz, te da se autobusima prevoze isključivo učenici, što predstavlja najveći problem u organizaciji gradskog saobraćaja.

„Svake godine vršimo usklađivanje redova vožnje autobuskih linija na području grada, a u tom postupku mogu da učestvuju svi zainteresovani prevoznici grada, koji imaju odgovarajuće važeće licence za obavljanje javnog linijskog prevoza“, naveo je Kovač.

Prema njegovim riječima, autoprevoznici tada mogu da iskažu interes za određene linije, uvođenje dodatnih ili ukidanje neisplativih linija za koje nema interesovanja putnika ili realne potrebe.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

O kakvom mi prevozu pricamo?Sokolac nema uopste prevoz,Mokro nema prevoza vikendom uopste, kad djaci odu na raspust, spadne se na 1 liniju. Autobusi se raspadaju, vecinom nesipravni, cijena karata abnormalne. Vi zivite u nekim oblacima, za vas samo postoji Lukavica i donekle Pale zbog fakulteta.

Treba da se probiju tuneli Pale-Kasindo,i Mokro-Podromanija pa da se izgradi instalacija za trolejbus i eto gradskog prevoza,dovoljan bi bilo da se nabave dva vozila i samo neka kruže.