Za dva mjeseca „nikla“ duhovna svetinja

0

VIŠEGRAD – Neimari Andrićgrada oborili su, kako kažu stručnjaci, svjetski rekord u izgradnji crkve, jer su hram posvećen Svetom velikomučeniku caru Lazaru i kosovskim junacima izgradili za nepuna dva mjeseca.

Temelji za hram, koji se nalazi na isturenom jezičku zemlje na ušću Rzava u Drinu, na kraju Andrićgrada, postavljeni su 27. aprila, a hram je ukrovljen i na njega postavljen krst 25. juna ove godine.

Samo tri dana kasnije, na Vidovdan, u još iznutra nezavršenoj crkvi vladika zahumsko-hercegovački Grigorije služio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Glavni menadžer Andrićgrada Žan Marjanović kaže da je hram izgrađen u rekordnom roku, ali da to nije nikava novost, jer su tako u Andrićgradu pravljene sve građevine, pa je za samo dvije godine iz zemlje izniklo više od 70 odsto grada od kamena.

„Moram istaći da su crkvu gradili Višegrađani, majstori, neimari zaposleni kod višegradskih izvođača radova na Andrićgradu, uz vizionarske ideje profesora Emira Kusturice, glavnog inženjera Radomira Stojića i mnogih drugih koji su učestvovali u ovom i ostalim projektima“, ističe Marjanović Srni.

Neimari su se trudili da hram bude jedinstven u svemu, originalan i po građevinskom materijalu koji se u njega ugrađuje.

Tako je fasada obložena sa hiljadu metara kvadratnih specijalnog bijelog kamena „traventino“, koji se kopa u majdanu na tursko-sirijskoj granici, vatrostalna cigla, ugrađena oko vrata i prozora, uvezena je iz Grčke i trenutno se koristi za obnovu manastira Hilandar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare