Za devet mjeseci počinjeno 17 odsto više krivičnih djela nego lani

0

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo za devet mjeseci ove godine registrovano je 413 krivičnih djela, što je za 17 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je danas načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

Zeković je naveo da su za devet mjeseci ove godine podnesena 323 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prijavljeno 341 lice, od čega su 105 povratnika i devet maloljetnih izvršilaca.

„Od ukupnog broja krivičnih djela 135 su bila po nepoznatom izvršiocu od kojih je 94 rasvijetljeno. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 60 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 88 odsto“, rekao je Zeković na konferenciji za novinare na Palama.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela, najveći broj su opšteg kriminaliteta – 331, u oblasti privrednog kriminaliteta je 42, u vezi sa zloupotrebom opojnih droga 23, te 17 protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta Okružnom javnom tužilaštvu podnesena su 264 izvještaja protiv 269 lica, dok je u strukturi krivičnih djela najviše – 168 protiv imovine, a 18 je protiv života i tijela.

Kada je riječ o oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 95 predmeta u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, podneseno 18 izvještaja protiv 21 lica, dok je zbog uživanja opojnih droga na javnim mjestima izdato 56 prekršajnih naloga.

Za devet mjeseci ove godine podneseno je 25 izvještaja protiv 35 lica za počinjena 42 djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 212.000 KM, a stečena protivpravna imovinska korist je 95.000 KM.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da su za devet mjeseci zabilježili visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, te da je stanje bezbjednosti na području Uprave zadovoljavajuće po svim segmentima.

Šehovac je istakao da u ovoj godini nije zabilježeno nijedno teško ubistvo, dok je prošle godine evidentirano jedno, koje nije rasvijetljeno i jedno ubistvo u pokušaju, koje je rasvijetljeno.

Od ukupno 18 krivičnih djela protiv života i tijela koja se odnose na nanošenje tjelesnih povreda, evidentirana su dva po nepoznatom izvršiocu i dvije tuče i oba su rasvijetljena.

Kada je riječ o krivičnim djelima zloupotrebe opojnih droga, Šehovac kaže da su ove godine na području opštine Istočna Ilidža pronađene dvije laboratorije za vještačku proizvodnju marihuane i plantaža indijske konoplje, te plantaža marihuane na području Sokoca.

„Za devet mjeseci pronašli smo i oduzeli ukupno 149,72 grama spid, 87 grama marihuane, 5,34 grama kokaina, 18,45 grama heroina, te nekoliko komada džointa“, naveo je Šehovac.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, za devet mjeseci stradalo je pet lica u saobraćajnim nesrećama, dok je zabilježeno smanjenje saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom i sa teškim tjelesnim povredama.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo apelovao je na građane da poštuju mjere Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Za devet mjeseci 493 saobraćajne nezgode, za 12 odsto manje

Na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo za devet mjeseci dogodile su se 493 saobraćajne nezgode, što je za 12 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada su zabilježene 562 nezgode, izjavio je načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

Čvoro je dodao da je u saobraćajnim nezgodama pet lica smrtno stradalo, dok je lani bilo sedam. Teže lica je povređeno 35, a lakše 129.

Broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom iznosi 387.

„Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima puta i rastojanje. Iz saobraćaja smo isključili 985 vozača i 603 vozila. Vozači su isključeni zbog vožnje pod uticajem alkohola, a vozila zbog isteka registracije preko 30 dana“, izjavio je Čvoro na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata rada Policijske uprave Istočno Sarajevo za devet mjeseci.

On je dodao da je podneseno 17 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok u uporednom periodu devet.

Čvoro je naglasio da Policijska uprava Istočno Sarajevo nastavlja sa oduzimanjem putničkih motornih vozila višestrukim povratnicima u izvršenju prekršaja o saobraćaju i licima koji imaju veći broj kazni u registru novčanih kazni.

Kada je riječ o oblasti javnog reda i mira, na području Uprave u proteklih devet mjeseci evidentirano je 554 narušavanja, a broj evidentiranih prekršaja je 632.

Čvoro je rekao da se najčešće prekršaji iz ove oblasti odnose na ograničenja kretanja na određenom prostoru, vrijeđanjea, te tuče i fizički napad, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Prema njegovim riječima, najveći broj prekršaja zabilježen je na području policijske stanice Pale, zatim stanice Istočna Ilidža, te stanice Istočno Novo Sarajevo.

Za devet mjeseci evidentirano 60 krivičnih djela nasilja u porodici

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Banimir Šehovac rekao je danas da je za devet mjeseci zabilježen povećan broj krivičnih djela nasilja u porodici, kojih je evidentirano ukupno 60.
Šehovac je podsjetio da su prošle godine zabilježena 42 krivična djela.

On je napomenuo da je početkom juna stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti nasilja u porodici, gdje je definisano da se svaka vrsta nasilja u porodici tretira kao krivično djelo.

„Želim da istaknem da samo povećanje evidentiranih slučajeva nasilja u porodici jeste rezultat našeg rada i ohrabrenja žrtava da prijave nasilje u porodici“, rekao je Šehovac na konferenciji za novinare na Palama povodom predstavljanja rezultata rada Policijske uprave Istočno Sarajevo za devet mjeseci.

Šehovac je pozvao sve žrtve da slobodno prijave svaki oblik nasilja u porodici, a policijski službenici će da preduzmu sve adekvatne mjere kako bi bile i zaštićene.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare