Radno i skromno obilježena krsna slava

0

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo proslavio je danas slavu Svetu Petku u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama.
Lomljenju slavskog kolača i slavskom obredu prisustvovali su samo članovi uprave na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Bojanom Đenićem.

„U vezi sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj, Zavod svoju krsnu slavu, za razliku od prethodnih godina, obilježava radno i skromno“, rekao je Srni portparol Zavoda Dejan Kerleta.

On je istakao da im je slavsku svečanost uljepšala i sajamska nagrada „Moštanica“ za izdavački poduhvat koju je dobila knjiga „Andrićeva slika Bosne na razmeđi politike i ideologije“ Staniše Tutnjevića, u izdanju ovog zavoda.

Kerleta je dodao da je nagrada dodijeljena juče na 25. Međunarodnom sajmu knjige „Banjaluka 2020“ u organizaciji „Glasa Srpske“, koji je ovaj put održan onlajn.

Predsjednik žirija, profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Igor Simanović istakao je da je ova knjiga „sazrijevala i nastajala u proteklih skoro pola vijeka, još od ranih početaka interesovanja autora za Andrićevo djelo“.

„Knjiga uključuje 16 tekstova koji su nastajali u raznim periodima, ali ih objedinjuje zajednički ugao posmatranja Andrićevog stvaralačkog opusa, koji se fokusira na piščevu viziju Bosne“, objasnio je Simanović.

On je dodao da se pitanje na kojem Tutnjević insistira koncentriše na problem međuzavisnosti poetičkih i ideoloških segmenata u Andrićevom djelu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare