Za boračku populaciju godišnje oko 300.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da grad iz budžeta godišnje izdvoji oko 300.000 KM za pomoć boračkoj populaciji.

Skupština grada je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o stanju boračko-invalidske zaštite na području Istočnog Sarajeva sa osvrtom na stambeno zbrinjavanje prioritetnih kategorija za 2013. godinu.

Samardžija je u pauzi zasjedanja lokalne Skupštine rekao novinarima da je u prošloj godini iz budžeta izdvojeno oko 150.000 KM na ime pomoći boračkim kategorijama, kao i 70.000 KM za održavanje vojničkog groblja na Sokocu.

On je dodao da je grad izvršio i povrat sredstava u iznosu od oko 63.000 KM u skladu sa Odlukom Skupštine grada o oslobađanju obaveza po preuzetom građevinskom materijalu iz Projekta P2 za stambeno zbrinjavanje. “Grad će nastaviti da prioritetno rješava pitanja boračke populacije”, rekao je Samardžija.

On je podsjetio da je najveći broj porodica poginulih boraca na području grada stambeno zbrinut, istakavši da se na Sokocu vode pripreme o izgradnji objekta u koji bi bilo smješteno devet porodica poginulih boraca.

“Istočno Sarajevo ima i 22 stambene jedinice u kojima su privremeno smještene porodice poginulih boraca koje nisu riješile svoje stambeno pitanje”, rekao je Samardžija, dodavši da se čeka zakonsko rješenje i za ove porodice.

Skupština grada danas je prihvatila i informaciju o realizovanim kreditima Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske na području grada.

Samardžija je naglasio da je posredstvom IRB-a u proteklim godinama plasirano oko 1,092 milijarde KM, od čega u istočni dio Republike Srpske oko 251 milion, dok je grad Istočno Sarajevo dobio oko 72 miliona KM.

Odbornik SNSD-a Aleksandar Todorović istakao je da su i odbornici SNSD-a glasali za informaciju o stanju boračko-invalidske zaštite na području grada sa osvrtom na stambeno zbrinjavanje prioritetnih kategorija za 2013. godinu, jer je kvalitetno urađena i prikazano kompletno stanje u boračko-invalidskoj zaštiti.

On je rekao da je na području grada riješena većina problema boračkih kategorija, te da će i u 2014. godini grad dodijeliti i nepovratna sredstva porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima.

Todorović je rekao da mu se obratila jedna porodica demobilisanog borca, koja je tužena po osnovu vraćanja kredita po projektu stambenog zbrinjavanja, te istakao da odbornici SNSD-a nisu zadovoljni odlukom Skupštine grada o prolongiranju otplate ovih kredita na osam godina i da taj vremenski period treba produžiti.

On je dodao i da se prilikom konkursa za posao u svim institucijama mora voditi više računa o boračkoj populaciji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments