Za akciju dobrovoljnog davanja krvi prijavljeno 90 davalaca

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Sarajevo danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za koju je prijavljeno 90 davalaca.

Akcija koju je organizovalo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, u saradnji sa Službom transfuzije krvi Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, trajaće do 14.00 časova.

Predsjednik Udruženja Gospava Pejić rekla je Srni da je napravljena satnica prijavljenih davalaca krvi, te da akcija protiče uz pridržavanje epidemioloških mjera, a odziv je do sada veoma dobar.

“Akcija je počela oko 8.00 časova i do sada je bilo oko 35 davalaca, tako da očekujemo da će se većina pojaviti, prema satnici i rasporedu po kojem su se i prijavili”, navela je Pejićeva.

Ona je dodala da su od Službe transfuzije dobili poziv da organizuju akciju, jer su zalihe krvi skromne.

“Uvijek su deficitne negativne krvne grupe, posebno `nula` i `A`”, napomenula je Pejićeva.

Ona je istakla da je akcija organizovana u okviru “Dana Istočnog Sarajeva”, povodom slave grada – Svetog Petra Dabrobosanskog.

“Želimo da sa ovog mjesta pošaljemo poruku koliko je ovaj grad human i koliko je svijest kod građana razvijena da se i u ovoj nedjelji svečanosti trude da pokažu dobrotu time što spasavaju živote darujući krv”, navela je Pejićeva.

Šef Službe transfuzije krvi Bolnice “Srbija” Jelena Stojanović Lukić rekla je Srni da su sve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi značajne.

“U posljednje vrijeme imamo slabije zalihe krvnih grupa `nula` i pozitivne i negativne”, napomenula je Lukićeva.

Ona je navela da je važno da se mladi upoznaju o dobrovoljnom davalaštvu, te navela da je pandemija napravila veliki hendikep jer se ne organizuju edukacije u srednjim školama maturantima i tamo nema akcija dobrovoljnog davanja krvi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments