Vuković: Najveći problem opština – manje sredstava od PDV-a

0

Član Glavnog odbora PDP-a Nenad Vuković izjavio je danas da je najveći problem opština u Republici Srpskoj finansiranje od PDV-a, „jer se svake godine prihodi od PDV-a povećavaju, a lokalne zajednice svake godine dobijaju sve manje ovih sredstava“.


Vuković je rekao da Vlada Republike Srpske da ima ignorantski odnos prema lokalnim zajednicama i da donosi zakone koji nanose trajne posljedice i štetu po njihovo finansiranje.

„Na štetu funkcionisanja lokalnih samouprava idu izmjene Zakona o šumamama, kojim bi bili uskraćeni prihodi lokalnim zajednicama, izmjene Zakona o zdravstvenom sistemu, kojim bi teret finansiranja domova zdravlja išao na lokalne zajednice, kao i zakon o bibliotekama kojim bi se učinilo isto“, dodao je Vuković danas na konferenciji za novinare na Palama.

Vuković, koji je zamjenik načelnika opštine Pale, napomenuo je da je Savez opština i gradova usvojio inicijativu za osnivanje fonda solidarnosti opština i gradova u Republici Srpskoj, u koji će pojedine opštine uplaćivati sredstva da bi pomogli opštinama i gradovima koji su u finansijskoj krizi.

On je najavio da će PDP u narednom periodu na Jahorini organizovati drugu konferenciju o lokalnoj samoupravi, da će predložiti zakonska rješenja koja će, kako je rekao, obezbijediti stabilno funkcionisanje i razvoj lokalnih zajednica u narednom periodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare