Vukan Đuka pobjednik sabora guslara na Romaniji

0
Vukan Đuka pobjednik sabora guslara na Romaniji

SOKOLAC – Vukan Đuka, član Guslarskog društva /GD/ „Filip Višnjić“ iz Bijeljine pobjednik je 23. sabora guslara među tridesetak guslara koji su nastupili pred 400 posjetilaca u Parohijskom domu na Sokocu.

Sabor guslara „Romanijo goro od junaka“ otvorio je sinoć načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji je istakao ulogu i značaj poštovanja istorije i njegovanja tradicije na Romaniji, gdje se održava ova najposjećenija guslarska manifestacija u Srpskoj.

„Da nije bilo gusala, mnogo toga se nebi ni znalo o našoj dalekoj istoriji“, istakao je Bjelica.

Pehar i diplomu za osvojeno prvo mjesto pobjedniku Vukanu Đuki uručio je predsjednik GD „Romanija“ Sokolac Milovan Radović.

Pobjednik Vukan Đuka kaže da je za njega ova nagrada značajna jer su za njega gusle sve i sa njima živi.

„Iako sam šest puta bio prvi na saboru `Romanijo goro od junaka`, ova nagrada mi znači mnogo. Gusle su značajne za istoriju srpskog naroda, što znaju i naši neprijatelji“, rekao je Đuka i dodao da je kroz druženje sa guslarima i pjevajući uz ovaj drevni instrument naučio više o istoriji nego u školi.

Za razliku od prethodnih, kada je dodjeljivao samo jednu, ove godine je četvoročlani žiri odlučio da među četiri najbolja guslara proglasi i Boška Golijanina iz GD „Gavrilo Princip“ Istočni Stari Grad, Mladena Jevrića iz GD „Filip Višnjić“ Bijeljina i Petronija Čolakovića iz GD „Romanija“ Sokolac.

Ove godine su kao specijalni gosti nastupili živa guslarska legenda Boško Vujačić i guslarski šampion iz 1984. Žarko Milić koji su oduševili publiku svojim nastupima.

Petostruki guslarski prvak svih srpskih zemalja Boško Vujačić rekao je Srni da je svako saborovanje sa i bez gusala, velika i dobrobitna stvar za Srbe, a posebno kad su u sredini svega toga gusle kao nosilac srpske duhovne vertikale i kolektivnog pamćenja.

„Gusle su dale osnovni temelj našoj duhovnosti, jer naši preci su, kao i kod drugih naroda, pamtili i prenosili s koljena na koljeno najvažnije što je bilo dok se nisu stvorili uslovi da se to zapiše. Mi Srbi nemamo ništa više od naše epske poezije i gusala“, ističe Vujačić.

On dodaje da Srbi imaju izuzetno umne ljude koji su dali veliki doprinos svjetskoj cvilizaciji, nauci i kulturi, ali je uvjeren da za srpski narod ne postoji ništa značajnije po čemu je prepoznatljiv od gusala i epske poezije.

Vujačić se, kako kaže, uvijek radovao dolasku na Romaniju, koja je za guslare uvijek bila u centru zbivanja.

On je, kako kaže, pjevanje naučio uz oca poznatog guslara, a njegov prvi nastup pred publikom bio je u trećem razredu osnovne škole i teče oko 60 godina, do danas.

Vujačić je na ovom saboru guslara, prvi put pred publikom na Romaniji otpjevao pjesmu za koju je sam napisao stihove o Stafanu Lazareviću /Stevanu Visokom/, jednom od najprizantijih i najmudrijih vitezova u Evropi toga vremena i izazvao veliko oduševljenje publike.

Član žirija na sinoćnjem saboru gusalara na Sokocu Kosta Plakalović, mišljenja je da sve što je vezano uz tradiciju i uz starinu to i valja, jer se jedino to ne modifikuje.

On je pitao šta ima bolje i ljepše čuti od ovog – „Romanijo goro od junaka“, kako se i zove ovo guslarsko druženje.

„Gusle su ovdje živjele i živjeće, branile, braniće i odbranile Republiku Srpsku, jer gdje su se gusle slušale tu linija pala nije u minulom i u svim drugim odbrambenim ratovima, bez obzira ko je na drugoj strani“, ocijenio je Plakalović.

Guslarsko društvo „Romanija“ dodijelilo je zahvalnice, posthumno članu svog društva Veljku Kosoriću, zatim načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici, gradu Istočno Sarajevo, protojereju stavroforu Iliji Čupiću, preduzeću „Romanijaputevi“ Sokolac, Šumskom gazdinstvu „Romanija“ Sokolac i Udruženju drvoprerađivača „Romanija“ Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare