Vujičić: Za projekte zapošljavanja planirano oko 22 miliona km

0

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je danas da je na području Sarajevsko-romanijske regije za projekte zapošljavanja u ovoj godini planirano više od 22 miliona KM.

Vujičić je nakon sastanka sa načelnicima šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo i opština Rogatica i Han Pijesak, rekao novinarima da je ove godine predviđeno 10 miliona KM za projekte koje će Zavod za zapošljavanje usvojiti na sjednici u petak, 17. marta, plus šest miliona KM za regresno vraćanje doprinosa.

„Osim ovih šest miliona KM, očekujemo i sredstva Svjetske banke u najmanjem iznosu od šest miliona maraka, tako da kada se sve sabere to je više od 22 miliona KM ukupno za projekte zapošljavanja“, kaže Vujičić.

On je naveo da će ova sredstva biti raspoređena po lokalnim zajednicama, što će zavisiti od razvijenosti privrednih subjekata i samih lokalnih zajednica.

Vujičić je napomenuo da je, generalno, smanjen broj nezaposlenih na području Sarajevsko-romanijske regije za oko sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njegovim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je 131.000 nezaposlenih, dok je na području Sarajevsko-romanijske regije oko 15.000 lica koja traže posao.

Vujičić je demantovao informaciju da Zavod za zapošljavanje Republike Srpske duguje oko sedam miliona KM Poreskoj upravi.

„Zavod izmiruje sve obaveze prema zaposlenima i projektima, a u ovoj godini ostvario je suficit od pet miliona KM“, kaže on i dodaje da, što se tiče Poreske uprave, riječ je o tehničkoj greški i trenutno se radi na usklađivanju kartica između Zavoda i Poreske uprave.

Vujičić je naveo i da je danas načelnike informisao o planiranim projektima aktivnih mjera i zapošljavanja i da je potrebno ostvariti bolju koordinaciju sa lokalnim zajednicama kako bi se planirana serdstva što bolje iskoristila.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je saradnja opštine i Zavoda za zapošljavanje uvijek bila korektna i da su danas svi iznijeli svoje sugestije i primjedbe.

On je naveo da je na području opštine Pale prošle godine zaposleno 139 lica, a ove godine opština je u budžetu planirala 450.000 KM za projekte zapošljavanja.

Prema njegovim riječima, potrebna je ostvariti dobru koordinaciju kako ne bi došlo do dupliranja sredstava, te da lice koje dobije sredstva po jednom osnovu, ne dobija po drugom.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da će na sve pozive koje je Zavod za zapošljavanje planirao u ovoj godini adekvatno odgovoriti i povući znatan dio sredstava.

„Problem nezaposlenosti je jedan od najvećih problema i treba ga sistematski rješavati na način koji treba da doprinese da u Republici Srpskoj iz godine u godinu, a zahvaljujući svim ovim pozivima i sredstvima koja nisu mala, broj nezaposlenih bude što manji“, rekao je on i naglasio da je potrebno zaustaviti odliv mladih ljudi.

Božović dodaje da je opština Istočna Ilidža u budžetu planirala 100.000 KM za podsticaj malim i srednjim preduzećima i razvoj poljoprivrede.

Govoreći o saradnji lokalne zajednice sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Božović je istakao da je u 2016. godini povučen znatan iznos sredstava i da će biti izvršena analiza o tome gdje su sredstva uložena i da li su lica koja su zaposlena ostala da rade.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare