Vučičević: „Regionalna deponija će ispuniti sve evropske standarde“

0

Povodom negativnih komentara koji su se pojavili povodom najave da se krenulo sa projektom izgradnje regionalne deponije, razgovarali smo sa potpredsjednikom Skupštine grada Istočno Sarajevo, Predragom Vučićevićem, kako bi saznali više detalja o ovom projektu.

Podsjećamo, prilikom posjete Istočnom Sarajevu, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je na sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Vinkom Radovanovićem i predsjednikom Skupštine grada Miroslavom Lučićem izjavila je da će na lokalnoj deponiji u Palama biti izgrađena regionalna deponija po evropskim standardima.

O kakvoj se u stvari regionalnoj deponiji radi, ispričao nam je Vučičević:

„Da li će regionalna deponija biti izgrađena pokazaće studija opravdanosti za šta će biti obezbijeđena donatorska sredstva i ako se dokaže da je projekat isplativ i opravdan, on će biti stavljen pred odbornike u skupštini opštine Pale.

To će biti regionalno-komunalna deponija u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine i ako ne bude izgrađena u Palama, izgradiće se na nekoj drugoj lokaciji u regiji, jer je tako zakonom propisano.

Ovaj projekat je rezultat rada i istraživanja i nikome nije palo na pamet da kreće u ovakav projekat bez da dobro ne prouči svaki detalj. Rukovodstvo Grada Istočno Sarajevo je posjetilo regionalnu deponiju u Tuzli i uvjerilo se o kakvom projektu se radi. Mi smo dobili i priznanje od ministarstva da smo u ovoj oblasti odmakli dalje od svih drugih gradova i regija.

Vrijednost projekta je oko 6 miliona maraka, a sredstva će biti obezbijeđena povoljnim uslovima kreditiranja iz evropskih fondova. Kredit će vraćati preduzeće koje će biti formirano od strane Grada Istočno Sarajevo i zapošljavaće više od 25 ljudi. Važno je da će preduzeće biti samoodrživo i da lokalna zajednica neće imati nikakvih troškova.

Regionalna deponija će se graditi po svim evropskim standardima, a projekat je namijenjen za 150.000 stanovnika.“ – rekao je Vučičević.

Šta će konkretno Pale ovakvom deponijom dobiti, a šta ostale opštine Grada Istočno Sarajevo?

„Namjena deponije je prerada otpadnog materijala, prikupljanje i sortiranje: papir, PET i ALU ambalaža, organski otpad…

Sadašnja deponija će biti potpuno preuređena. Neće se dešavati da dođe do samozapaljivanje otpada i širanja dima u Derventi. Izvor „Studenac“ u Derventi će takođe biti potpuno zaštićen. Sav materijal će biti obrađen na jedan potpuno prihvatljiv i ekološki način i naravno spreman za distribuciju i prodaju, od čega će se i deponija finansirati.

Papir, ALU i PET ambalaža su internesantni industriji, dok će prerada organskog materijala – kompostiranje, biti interesantni poljoprivrednicima.“

Da li to znači da će projekat uključivati postavljanje kontenjera za reciklažu papira, stakla, plastike?

„Za sada ne, ali se naravno ide u tom smijeru. Idemo stepenicu po stepenicu. Sigurno da će se u budućnosti javiti potreba i za tim.“ – zaključio je Vučučević.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare