Vučetić: Vlada odlučna da što prije riješi situaciju u FAMOS-u

0

Vlada Republike Srpske odlučna je da u što kraćem periodu riješi situaciju u preduzećima „FAMOS – Fabrika motora Sarajevo“ na Palama i Istočnoj Ilidži, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Nikola Tesla“ Dragan Vučetić.
„Na sjednici, održanoj 29. maja, Vlada Republike Srpske zadužila je Javno preduzeće ‘Nikola Tesla’, čiji je Vlada i osnivač, da sačini plan za rješavanje problematike u privrednom društvu „Famos – Koran“ Pale, uključujući i ‘Famos – Istočno Sarajevo’. Iz ove odluke Vlade Srpske jasno se vidi njena odlučnost da u što kraćem periodu riješi situaciju u navedenim preduzećima“, rekao je Vučetić.

On je naglasio da je Privredno društvo „Nikola Tesla“, u procesu razvoja i proizvodnje električnog automobila i provođenja strateškog programa razvoja tekstilne industrije u Republici Srpskoj, u toku prošle i ove godine, organizovalo tim najboljih stručnjaka u regionu iz mašinske, elektrotehničke, pravne i ekonomske struke.

„Osim toga, u našim stalnim kontaktima sa njemačkom i svjetskom industrijom upoznajemo potrebe međunarodnog tržišta, tako da smo u mogućnosti da tehnički i ekonomski analiziramo Prijedlog elaborata koji je na zahtjev Vlade izradio stečajni upravnik preduzeća ‘Famos – Koran’ Pale, da ga predložimo Vladi kao moguće rješenje ili, ako se pokaže da se njime ne rješava problematika, da ponudimo alernativna rješenja“, objasnio je Vučetić.

On je naglasio da je suština proizvodnje da se zadovolje potrebe tržišta po kvalitetu, kontinuitetu i cijeni. „U slučaju ‘Famosa’, koji posjeduje specijalne mašine za obradu bregastih osovina i druge mašine specijalne namjene, postoji potreba tržišta za proizvodima koji se mogu raditi na tim mašinama“, istakao je Vučetić.

Što se kvaliteta radne snage tiče, Vučetić kaže da se lično uvjerio da su radnici i inženjeri iz bivše Jugoslavije veoma cijenjeni i uspješni u inostranstvu i da je mišljenja da u Republici Srpskoj ima dovoljno stručnih majstora koji mogu zadovoljiti kvalitetom rada čim im se za to ukaže prilika.

„Potrebni su veliki i sinhronizovani napori države, lokalne zajednice i svakog pojedinca da bi se pokrenula i održala proizvodnja u ovako velikim sistemima kao što je ‘Famos’. Veliki sistemi su, međutim, neophodni za uspješno funkcionisanje privrede. Da bi uspješno nastupali na globalnom svjetskom tržištu, neophodna je i sinhronizacija djelovanja preduzeća u Republici Srpskoj, BiH, pa čak i zemljama regiona“, ocijenio je Vučetić.

Radi toga, kaže on, zajedno sa gradom Banjaluka, Privredno društvo „Nikola Tesla“ pokreulo je operativnu realizaciju Tehnološkog parka u Banjaluci, u kome će za sva preduzeća u Republici Srpskoj biti koncentrisan razvoj novih proizvoda i tehnologija.

„Na ovaj korak smo se odlučili, jer u svim našim preduzećima postoji dovoljan broj majstora za operativnu proizvodnju, ali je svako preduzeće ponaosob premalo da bi se bavilo razvojem. Banjaluka kao univerzitetski centar sa Tehnološkim parkom, u kome će biti naseljeni razvojni kapaciteti primijenjene tehnologije, biće motor razvoja privrede i nove industrijalizacije u Republici Srpskoj“, istakao je Vučetić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare