Vratiti imovinu SPC u Sarajevu

0
Otvoren Deveti međunarodni festival

ISTOČNO SARAJEVO – Dio pozitivne energije koja je stvorena zbog dešavanja u Crnoj Gori treba usmjeriti i na ostvarivanje prava Mitropolije dabrobosanske kako bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ bila vraćena imovina u Sarajevu koja joj je oduzeta u toku i poslije Drugog svjetskog rata, rekao je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

„Predstavnici Srba u zajedničkim institucijama, prvenstveno parlamentu BiH, konačno treba da se ozbiljno pozabave tim pitanjem jer je neshvatljivo da je SPC jedina vjerska zajednica koja ni nakon toliko godina nije uspjela da vrati svoju imovinu. Islamska vjerska zajednica, sa druge strane, uspjela je da vrati svu svoju imovinu, dok su ostale vjerske zajednice vratile veći dio“, rekao je Lučić.

On je pozvao nadležne da što prije pristupe rješavanju ovog problema i prestanu sa izbjegavanjem ovih pitanja, objavljeno je na sajtu grada Istočno Sarajevo.

„Do sada je nadležnost i odgovornost za ovaj problem uvijek prebacivana sa jedne federalne institucije na drugu. Nema opravdanja za takvo ponašanje, tim prije što je pronađen način da islamskoj zajednici bude vraćena njena imovina na području cijele BiH“, naglasio je Lučić, podsjećajući da SPC ima izuzetno vrijednu imovinu na atraktivnim lokacijama u Sarajevu.

Lučić je naglasio da su objekti i imovina SPC u Sarajevu dokaz postojanja srpskog pravoslavnog naroda na ovim prostorima i da to pitanje ne smije da bude zanemareno.

On je pozvao građane da u što većem broju prisustvuju velikom molebanu koji će, u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, biti održan u nedjelju, 16. februara, u Istočnom Novom Sarajevu u 18.00 časova na Trgu Republike Srbije.

Lučić, koji je prisustvovao organizacionom sastanku u opštini Istočna Ilidža, rekao je da podržava napore građana i vjernika u Crnoj Gori da se izbore za svoja prava i prava Crkve kada je riječ o ispovijedanju vjere i imovini.

U godinama poslije Drugog svjetskog rata, tadašnje vlasti oduzele su i nacionalizovale 30-ak stambenih kuća u Sarajevu sa oko 6.400 metara kvadratnih, pet stambeno-poslovnih zgrada sa oko 11.500 metara kvadratnih, veliki broj poslovnih prostora sa oko 1.500 metara kvadratnih i oko 50.000 metara kvadratnih zemljišta.

Oduzeta je i zgrada Bogoslovije, sa oko 3.000 metara kvadratnih, u kojoj se trenutno nalazi Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, koja još nije vraćena SPC iako je odluka o tome donesena još prije odbrambeno-otadžbinskog rata.

I zemljište na kojem su izgrađene dvije zgrade za potrebe najviših institucija BiH, te dio hotela „Holidej in“ površine oko 18.500 metara kvadratnih do 1941. godine bilo je u vlasništvu SPC.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare