Vozovi iz Srbije uskoro će koristiti prugu Višegrad-Vardište

0

VIŠEGRAD – Generalni direktor preduzeća „Željeznice Republike Srpske“ Dragan Savanović najavio je da će 1. jula biti potpisan sporazum između željeznica Srpske i Srbije o korištenju uskotračne pruge Višegrad-Vardište, tako da će vozovi iz Srbije moći da dolaze fakultativno u Višegrad.


Savanović, koji je danas u Višegradu razgovarao sa načelnikom ove opštine Mladenom Đurevićem o aktiviranju uskotračne pruge i željezničkog saobraćaja u turističke svrhe, rekao je novinarima da je pruga ispravna, ali da nedostaje lokomotiva.

„Nastojaćemo da, u saradnji sa kolegama iz Srbije, za početak ugovorimo najam lokomotive. Što se tiče turističke ponude, moramo dogovoriti radni sastanak kojem bi trebalo da prisustvuju predstavnici lokalne zajednice i željeznica Republike Srpske i Srbije“, naveo je Savanović.

On je napomenuo da je potrebno da se uključi i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske da bi se, putem javno-privatnog partnerstva napravili atraktivniji objekti radi poboljšanja turističke ponude.

Savanović je rekao da u Višegradu ima mnogo toga privlačnog za turiste – ćuprija, Manastir Dobrun, Andrićgrad.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je danas sa Đurevićem razgovarao o mogućnosti da u Višegradu bude otvoreno odjeljenja Ekonomskog fakulteta sa Pala, studijski program za turizam.

„Razgovarali smo o načinima da ovo odjeljenje bude otvoreno u Višegradu ili da se ovaj studijski program kompletno sa Pala prebaci u Višegrad“, rekao je Malešević i dodao da je na sastanku bilo riječi o mogućnosti otvaranja niže muzičke škole u Višegradu.

„Opština Višegrad je zajedno sa Osnovnom školom `Vuk Karadžić` uputila inicijativu Ministarstvu i u narednom periodu ćemo vjerovatno dati saglasnost za otvaranje niže muzičke škole“, naveo je Malešević.

Đurević je rekao da je Skupština opštine Višegrad donijela odluku o otvaranju muzičke škole u ovom mjestu jer smatra da za to postoji potreba.

On je napomenuo da u Višegrad dolazi veliki broj turista iz cijelog svijeta i da je uskotračna pruga Višegrad – Vardište jedno od važnih pitanja koje je potrebno riješiti da bi voz saobraćao redovno u turističkoj sezoni.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare